Hivatalos: rengeteg magyar kap jövőre behívót, nem lehet kibújni alóla

Pénzcentrum2024. június 26. 09:30

Életmentő szűrővizsgálatok válnak hamarosan kötelezővé – írja az Economx. 2025-től kezdődően méhnyak, emlő, valamint vastag- és végbélszűréssel is kötelezően orvoshoz kell járulnia a magyaroknak. A módosítás célja a halálos daganatos betegségek elleni prevenció.  

Nemrég adtuk hírül, hogy a kormány a kötelező szűrővizsgálatok bevezetését fontolgatja, ez immár nem csak feltételes mód: az új szabályozás 2025. január 1-jén lép hatályba, és kötelezővé teszi a meghatározott évenkénti szűrővizsgálatok elvégzését. Ha az állampolgár, vagy annak törvényes képviselője nem teljesíti ezt a kötelezettséget, az egészségügyi államigazgatási szerv határozattal rendeli el a szűrővizsgálatot, amely azonnal végrehajthatóvá válik.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvénymódosítás többek között tartalmazza a Batthyány-Strattmann László Alapítvány létrehozását is. Ez az alapítvány a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árához fog  támogatás nyújtani méltányossági alapon, ha azt a beteg kérvényezi.

Az alapítvány működését az egészségbiztosításért felelős miniszter felügyeli, és 2025. január 1-jétől kezdi meg a méltányossági eljárások során a döntéshozatalt. Az akkor folyamatban lévő méltányossági ügyekben még az egészségbiztosító fog eljárni.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a portál kérdésére azt mondta:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon aggasztóan kevesen vesznek részt rendszeres szűréseken. A szakmai bizonyítékok alapján rendszeres szűrővizsgálatok biztosítása előnyös a társadalom számára, mivel a súlyos és gyakran előrehaladott daganatos betegségeket későn diagnosztizálják, ami az ellátórendszer túlterheléséhez és az egészségügyi költségek növekedéséhez vezet.

A módosítás azért is indokolt, mert nemzetközi viszonylatban Magyarország az egyik legrosszabb helyzetben van az OECD országok között a rendszeres szűrések tekintetében.

Címkék:
biztosítás, egészség, rák, daganatos betegségek, szűrővizsgálat, ellátás, prevenció, támogatások,