GLP-1 generikumot dob piacra a Teva: olcsóbb lehet a fogyókúrázók csodaszere

Pénzcentrum2024. június 24. 19:15

A Teva gyógyszeripari vállalat bejelentette, hogy piacra dobja a Novo Nordisk dán gyógyszergyártó Victoza nevű 2-es típusú cukorbetegség elleni készítményének generikus változatát - írta meg a Reuters. Ez lesz az első, az Egyesült Államokban elérhető generikus GLP-1 hatóanyagú gyógyszer.

A Teva Pharmaceutical Industries bejelentette, hogy piacra dobja a Novo Nordisk által gyártott Victoza generikus változatát. Ez a lépés jelentőséget kap az Egyesült Államokban, ahol a GLP-1 hatóanyagú gyógyszerek, mint amilyen a Victoza is, nagy keresletnek örvendenek. Ezeket a gyógyszereket nem csak 2-es típusú cukorbetegség, hanem elhízás kezelésére is alkalmazzák.

A Teva által bevezetett termék az első generikus GLP-1 kategóriájú gyógyszer az amerikai piacon. Ez fontos mérföldkőnek számít, tekintettel arra, hogy ezek a gyógyszerek egyre népszerűbbek világszerte. Az Eli Lilly Mounjaro és a Novo Wegovy nevű termékei például olyan nagy érdeklődést váltottak ki, hogy időszakos hiány alakult ki belőlük.

Ez a fejlemény nem sokkal követi azt az eseményt, amikor az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) előzetesen jóváhagyta a Hikma Pharmaceuticals által készített Victoza generikus változatát. A Hikma Pharmaceuticals válasza még várat magára a Reuters megkeresésére.

A Teva bejelentése jelzi a GLP-1 gyógyszercsoport iránti folyamatosan növekvő keresletet és az ezen területen zajló versenyt. Az ilyen típusú generikus gyógyszerek megjelenése várhatóan hozzájárul majd ahhoz, hogy több beteg számára váljanak elérhetővé ezek a kezelési lehetőségek kedvezőbb áron.

Címkék:
elhízás, egészség, gyógyszer, egészségügy, gyógyszerek, túlsúly, cukorbetegség, fogyókúra, gyógyszergyár, gyógyszeripar, generikum,