Sokkoló, hol jelent meg a mikroműanyag az emberi szervezetben: erre még az orvosok sem számítottak

Pénzcentrum2024. június 20. 10:15

A tudósok első alkalommal fedeztek fel mikroműanyagokat emberi péniszek szöveteiben. A felfedezés aggodalmakat kelt az apró részecskék emberi egészségre gyakorolt lehetséges hatásait illetően, mindez rávilágít arra, hogy sürgető szükségünk van a téma további kutatására - írta a CNN.

A kutatók az IJIR: Your Sexual Medicine Journal című folyóiratban közzétett tanulmányukban első alkalommal jelentették, hogy mikroműanyagokat fedeztek fel emberi péniszek szöveteiben. Az elemzés során öt férfi mintájából négynél találtak mikroműanyagokat, összesen hét különböző típust azonosítva. A vizsgálatot a Miami Egyetemen végezték, Ranjith Ramasamy vezetésével, aki már korábban is foglalkozott a témával.

Mik azok a mikroműanyagok?

Mikroműanyagoknak nevezik azokat a polimerdarabkákat, melyeknek a mérete 5 millimétertől 1 mikrométerig terjed. Ezek a műanyagrészecskék nagyobb műanyagdarabok bomlása során keletkeznek, és olyan aprók is lehetnek, amelyek képesek behatolni az emberi szervezet szöveteibe és sejtjeibe. A tanulmányból kiderült, hogy a leggyakrabban előforduló mikroműanyag típusok közé tartozik a polietilén-tereftalát (PET) és a polipropilén (PP).

Egyre több idegen anyagot fedeznek fel a szervezetünkben

A tanulmány célja többek között az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire gyakoriak lehetnek ezek az idegen anyagok az emberi szervezetben. Korábbi kutatások egyébként már azt is kimutatták, hogy a mikroműanyag részecskék nagy számban megtalálhatók például a palackozott vízben is.

Matthew J. Campen toxikológus szerint ez a felfedezés tovább erősíti azt a tényt, miszerint a műanyag részecskék már jelen vannak a testünkben és potenciálisan zavaró hatással lehetnek szervezetünk normális működésére. Campen egy másik kutatás kapcsán megemlítette továbbá azt is, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

az emberi herékben háromszor magasabb koncentrációban találhatók mikro- és nanoműanyag darabkák, mint az állati herékben vagy az emberi placentában.

Fontos lenne csökkenteni a mikroműanyagoknak való kitettséget – de hogyan?

Az eredmények alapján fontos lenne csökkenteni a mikroműanyagoknak való kitettséget. Dr. Leonardo Trasande javaslata szerint érdemes lenne műanyag helyett rozsdamentes acél vagy üveg edényeket használnunk és kerülnünk kellene a műanyag tárolóedények mikrohullámú sütőben való használatát vagy mosogatógépbe történő betöltését. Ezekkel az intézkedésekkel csökkenthetjük a műanyagrészecskék bevitelét és mérsékelhetjük azok potenciális egészségügyi kockázatait.

Címkék:
egészség, kutatás, szex, tanulmány, műanyag, kutatók, mikroműanyag,