Sokan ételmérgezésnek nézik, de komolyabb bajt jelezhet: ezekre a tünetekre nagyon figyelni kell mostanában

Pénzcentrum2024. június 19. 16:44

Az ételmérgezés kialakulása egyéni tényezőktől függ, mint például az immunrendszer állapota és a bélrendszer egészsége. Ez pedig magyarázatot ad arra, hogy miért betegszik meg csak egy ember, ha többen is ugyanazt az ételt fogyasztják - tudósított a HuffPost. .

Sokan tapasztaltak már olyan helyzetet, amikor ételmérgezést kaptak, miközben azonos ételt fogyasztó társaik nem. Dr. Justin Mazur, sürgősségi orvos szerint ez egy gyakori jelenség, ami gyakran meglepetésként éri a betegeket. Az ételmérgezés emésztőrendszeri tüneteket okoz, mint például hányinger, hányás, hasmenés és láz. Ezeket általában vírusok, baktériumok vagy ritkább esetben paraziták okozzák.

Az emberek közötti különbség az immunrendszer és a bélmikrobiom állapotában rejlik. A bélmikrobiom több trillió mikroorganizmust tartalmaz, amelyek befolyásolják az emésztést és az általános egészséget. Ha valaki nem elég jól átsütött hamburgert eszik és rosszabb állapotú mikrobiommal rendelkezik, nagyobb eséllyel tapasztalhat ételmérgezést.

Mazur kiemeli, hogy a nem megfelelő mikrobiom jellemzője a hasznos baktériumok hiánya és a patogén baktériumok magas koncentrációja. Ez növeli az ételmérgezés kockázatát. Továbbá fontos szerepet játszik az is, mennyi ételt fogyasztott valaki és mit evett vagy ivott még aznapon. Az alkoholfogyasztás is rontja a mikrobiom állapotát és növeli az ételmérgezés kockázatát. Az egészségtelen táplálkozás - mint például a finomított szénhidrátokban gazdag étrend - szintén hozzájárulhat a problémához.

Dr. Elizabeth Sharp szerint ha valakinek gyulladt a bélrendszere vagy legyengült az immunrendszere, nagyobb eséllyel kap ételmérgezést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ételmérgezés megelőzése érdekében fontos egy egészséges mikrobiom fenntartása. Ez magában foglalja a rostban gazdag ételek fogyasztását és az alkohol mértékletes fogyasztását. Az egészséges bélmikrobiom elősegítheti a kórokozókkal szembeni védekezést és csökkentheti az ételmérgezés kockázatát.

Címkék:
egészség, étel, ételmérgezés, ételek, immunrendszer, egészség megőrzése,