Szülők, figyelem! Súlyos allergiát előzhet meg ez a kedvelt étel: jó, ha adsz belőle a gyereknek

Pénzcentrum2024. június 18. 19:44

Egy friss kutatás szerint a csecsemőkortól ötéves korig tartó rendszeres földimogyoró-fogyasztás 71 százalékkal csökkenti a serdülőkorra kialakuló mogyoróallergia esélyét, ami hosszú távú toleranciát eredményez még a fogyasztás befejezése után is.

Egy újonnan publikált tanulmány, amely a 'NEJM Evidence' című folyóiratban jelent meg, kimutatta, hogy azon gyermekek, akik csecsemőkortól kezdve rendszeresen fogyasztottak földimogyorót ötéves korig, 71%-kal alacsonyabb valószínűséggel lesznek hajlamosak serdülőkorukban a mogyoróallergiára – derül ki az euronews cikkéből

Ez a tanulmány egy korábbi vizsgálatot bővített ki, amely során a résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport rendszeresen fogyasztott földimogyorót csecsemőkortól ötéves korig, míg a másik csoport kerülte azt. Az eredeti vizsgálat megállapította, hogy a korai bevezetés 81%-kal csökkenti a mogyoróallergia kockázatát azoknál a gyerekeknél, akik magas rizikójúak voltak erre az allergiára.

A kutatók ezután tovább követték a résztvevőket hatéves kortól tizenkét éves korig vagy annál idősebb korukig. Az eredmények szerint a korán és rendszeresen földimogyorót fogyasztó gyerekek 71%-kal kevesebb eséllyel fejlesztettek ki allergiát serdülőkorban, mint azok, akik kerültek ezt az ételt.

Gideon Lack professzor, a vizsgálat vezetője és a londoni King's College gyermekallergia szakértője hangsúlyozta, hogy korábban sok szülő tartott attól, hogy korai életkorban bevezesse gyermeke étrendjébe a földimogyorót. Azonban az új bizonyítékok világosan mutatják, hogy ez hosszú távon toleranciát alakít ki és védelmet nyújt az allergia ellen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A földimogyoró-allergia súlyos egészségügyi problémát jelenthet Európában is, ahol előfordulása körülbelül 1,5%. Amena Warner, az Allergy UK klinikai szolgáltatások vezetője szerint ezek az eredmények reményt adnak arra nézve, hogy csökkenthető lesz ezen allergia előfordulása.

George Du Toit társ-vezető kutató elmondása szerint már négy hónapos kortól lehetőség van a földimogyoró bevezetésére olyan formában, ami megfelel a csecsemő fejlődési állapotának. A tanulmány finanszírozásában részt vett az amerikai Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) is. Jeanne Marrazzo igazgatója kiemelte: ezek az eredmények megerősítik azt az elképzelést, hogy helyes táplálkozási irányelvek mellett már csecsemőkorban elkezdett földimogyoró-fogyasztás tartós védelmet nyújthat ezen allergia ellen.

Címkék:
vizsgálat, egészség, allergia, európa, kutatás, szakértők,