Lenyűgöző eredmények: ez az új eljárás 100%-os eredménnyel gyógyította a rák egyik fajtáját

Pénzcentrum2024. június 18. 20:12

Egy kísérleti immununterápiás kezeléssel végzett klinikai vizsgálat során minden, egy bizonyos genetikai mutáció által okozott végbélrákban szenvedő betegnél teljes mértékben eltűntek a rákos tünetek. A kutatás az amerikai Memorial Sloan Kettering Rákközpont és a GSK gyógyszeripari vállalat együttműködésének eredményeként valósulhatott meg.

Rohamosan ütemben fejlődik az orvostudomány, kiváltképp a rákkutatás, amelynek területén a magyarok is a világelitbe tartoznak. Néhány hónappal ezelőtt az ELTE kutatói értek el áttörést a rákkeltő fehérjemutációk kezelésében, míg londoni kutatók olyan új eljárás kidolgozásával hívták fel a figyelmet magukra, amelyek a kemoterápia mellé kiegészítő kezelésként szolgálnak, és jelentősen javítják a rákos betegek túlélési esélyeit.

Most egy frissen közzétett tanulmány szerint egy kísérleti immununterápiás kezelés 100 százalékos sikerességi rátát könyvelhetett el 42 olyan beteg esetében, akik egy specifikus típusú végbélrákban szenvedtek – közölte az Euronews. A vizsgált gyógyszer, a 'dostarlimab-gxly', a genetikai mutáció által okozott végbélrák kezelésének céljából lett kifejlesztve.

Dr. Andrea Cercek, az MSK vastagbélrák kutatócsoportjának vezetője és egyben a projekt vezető kutatója kiemelte, hogy a dMMR végbélrák jelenlegi standard kezeléseinek erős mellékhatásai vannak, ezért különösen nagy reményeket fűznek az új eljáráshoz. A dMMR (mismatch repair deficient) jelölésű rákoknál a sejtek DNS-javító rendszere nem működik megfelelően. Ez összességében a végbélrákok mintegy öt százalékát teszi ki.

Jelenleg ezeket a ráktípusokat sugárkezeléssel, kemoterápiával, műtéttel vagy ezek valamilyen kombinációjával kezelik, amelyek gyakran negatívan befolyásolják a betegek életminőségét. Dr. Clélia Coutzac orvosi onkológus szerint az immununterápia új lehetőséget nyújt ezeknek a betegeknek. Az immunrendszer képes felismerni és megölni a rákos sejteket, de idővel ez a képesség csökkenhet. A dostarlimab segítségével viszont újra megtanítható az immunrendszer képessége arra, hogy felismerje és elpusztítsa a rákos sejteket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hat hónapos kezelést követően minden résztvevőnél teljes klinikai választ észleltek; MRI-, endoszkópos- és digitális vizsgálatok sem mutattak tumorra utaló jeleket. Coutzac az eredményeket lenyűgözőnek nevezte.

A dostarlimab további kutatásokat igényel mielőtt piacra kerülhetne MMRd végbélrák kezelésére. Az Azur-1 globális vizsgálat célja az eljárás hatékonyságának további tesztelése, amely sikeresség esetén a kemoterápia, a sugárkezelés és a műtétek végleges alternatívájaként szolgálhat.

Címkék:
egészség, kutatás, rák, kemoterápia, rákgyógyszer, rákkutatás,