Komoly dolog derült ki az újabb Moderna vakcináról: ezt senki sem látta jönni, minden borulhat

Pénzcentrum2024. június 11. 16:45

A Moderna gyógyszergyártó bejelentette, hogy kombinált influenza és Covid-19 elleni vakcinája sikeresen átment a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok egy fontos szakaszán. Az eredmények azt mutatják, hogy a szer hatására a szervezet képes ugyanolyan hatékonyan antitesteket termelni, mintha a két betegség ellen külön-külön beadattuk volna az oltástokat - közölte a BBC.

A Moderna bejelentette, hogy influenza és Covid-19 elleni kombinált vakcinája sikeresen átjutott a végső tudományos vizsgálatok egy kulcsfontosságú szakaszán. Ez a vakcina, amely mindkét betegség ellen, egyetlen oltás formájában, egyidejűleg védelmet nyújt, a harmadik fázisú klinikai próbák során is bizonyította hatékonyságát. A vizsgálatok eredményei szerint a kombinált vakcina ugyanúgy képes volt védekező antitesteket termelni a szervezetben, ahogy az egyedi influenza és Covid-19 oltások.

Egy adag, egy tű

A Moderna vezérigazgatója, Stephane Bancel elárulta, hogy az új mRNS-alapú vakcina 2025-ben vagy 2026-ban válhat széles körben elérhetővé. Bancel kiemelte az áttörés jelentőségét, ugyanis ez lehet az első olyan védőoltás, ami mindkét betegség ellen egyformán véd.

Az egyszerűsített oltási folyamat előnyeit hangsúlyozva elárulta, hogy "egy adagra, egy tűre" számíthatunk, ami valóban nagy könnyebbséget jelent a fogyasztóknak.

A Moderna fejlesztései nem egyedülállóak: versenytársai, köztük a Pfizer és a BioNTech is hasonló kombinált mRNS-vakcinák fejlesztésén dolgoznak. Az mRNS technológia előnye abban rejlik, hogy lehetővé teszi a vakcinák gyorsabb előállítását és frissítését, válaszul a vírusok változó törzseire.

8000 önkéntest oltottak

A Moderna által végzett további vizsgálatok kimutatták, hogy az mRNA-1083 nevű oltás nagyobb immunválaszt váltott ki, mint az engedélyezett összehasonlító vakcinák – sőt, magasabb hatékonyságot mutatott még az idősek számára kifejlesztett, nagydózisú influenza elleni oltásokhoz képest is.

Az oltás hatékonyságát egy 8000 önkéntes bevonásával végzett vizsgálattal igazolták; az alanyok mind 50 év felettiek voltak. A Moderna fontos célkitűzése, hogy az új vakcinát a fiatalabb korosztályok számára is elérhetővé tegye.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az esetleges mellékhatások általánosságban enyhének bizonyultak.

Hamarosan publikálják az eredményeket

A vállalat tervezi az eredmények orvosi konferencián való bemutatását és tudományos publikálást is. John Tregoning professzor szerint a fejlesztés ígéretes irányt mutat, azonban kihangsúlyozta azt is, hogy a tudományos közösség a teljes adatkészlet bemutatását várja.

A kombinált oltáson túl a Moderna egy citomegalovírus (CMV) elleni mRNS-vakcinát is fejleszt, melynek késői fázisú vizsgálatainak eredményeit szintén erre az évre várják. Jelenleg nincs megfelelő védelem a terhes nők és magzatjaik CMV-fertőzése ellen.

Címkék:
egészség, influenza, oltás, vakcina, influenzajárvány, covid, moderna, mRns,