Óriási kő eshet le rengeteg magyar férfi válláról: emiatt legalább nem kell aggódniuk

MTI2024. június 5. 14:32

A világ legnagyobb spermabankja adatainak felhasználásával készült új tanulmány szerint a 2017 és 2022 között leadott minták alapján a közvélekedéssel ellentétben nincs bizonyíték arra, hogy csökenne a férfiak átlagos hímivarsejt-koncentrációja.

A kutatócsoport szerint azonban a jó minőségű "úszó" spermiumok számának csökkenése 2020 körül kezdődött. "Nem tudom megmondani, hogy ez reprezentatív-e a világra nézve, de ezen a populáción, ezen a helyen nincs igazán bizonyíték a csökkenésre" - mondta Allan Pacey professzor, a Manchesteri Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. Hangsúlyozta azonban, hogy a Human Reproduction (HR) című folyóiratban közzétett eredmények nem bizonyítják, hogy a spermiumok száma összességében csökkenne.

A professzor azt is hozzátette, hogy ez a széles körben elterjedt nézet egy tavaly közzétett kutatásból származik, amely szerint a koncentráció 2000 óta minden évben mintegy 2,64 százalékkal csökken. Szerinte az ilyen tanulmányok "aggodalomra adnak okot", mivel már publikált adatokon alapulnak, nem pedig elsődleges mintavétel során vett eredményeken.

A HR-ben a Manchesteri Egyetem, a kanadai Queen's University és a dán Cryos Nemzetközi Spermabank munkatársai elemezték a 2017 eleje és 2022 vége között 6758 leendő dán 18 és 45 év közötti spermadonortól származó mintákat. Az eredmények arra utalnak, hogy bár az átlagos spermiumkoncentráció és a teljes spermiumszám változott a hatéves periódus során, nem volt egyértelmű a csökkenő mintázat.

A kutatócsoport megállapította, hogy 2019-től kezdődően a vizsgálathoz rendelkezésre bocsátott mozgékony spermiumok koncentrációja 16 százalékkal, míg a teljes mozgékony spermiumszám - amely a teljes ejakulátumban lévő spermiumok számát jelenti - 22 százalékkal csökkent.

"Néhány esetben a spermiumok minősége javult, néhány esetben pedig csökkent, de több csökkenést lehetett látni, mint javulást" - mondta Pacey.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kutatók szerint a koronavírus-járvány szerepet játszhatott a spermiumok számának és minőségének hanyatlásában, és megjegyezték, hogy a lezárások miatt a munkamódszerek, az étrend és a fizikai aktivitás mennyiségének megváltozása is vezethetett a számokhoz.

A tanulmány társszerzője, Robert Montgomerie professzor, a kanadai Queen's University munkatársa elmondta, hogy bár az úszó spermiumok számának csökkenése "váratlan eredmény", nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus közvetlenül befolyásolja a spermiumokat.

Mindennek ellenére probléma a meddőség

Így vagy úgy, az biztos, hogy egyes párok szembesülnek a meddőség problémájával. Az ő számukra jelenthetnek segítséget azok az idén év elején eszközölt változtatások, melyeknek köszönhetően többek között ritka genetikai betegségek szűrése is bekerült a lombikprogramba.

 

Címkék:
egészség, kutatás, tanulmány, csökkenés,