Az életével játszik rengeteg 40-es magyar: hiába kellene, egyáltalán nem törődnek ezzel

Pénzcentrum2024. június 4. 09:46

Az elmúlt harminc évben 80 százalékkal nőtt a daganatos betegségek előfordulása a 45 évnél fiatalabbak körében mégis kevesen járnak szűrésekre - adta hírül az RTL Híradója.

Az RTL Híradójának riportja szerint az elmúlt harminc évben 80 százalékkal nőtt a daganatos betegségek előfordulása a 45 évnél fiatalabbak körében. Ezek között leggyakrabban mellrák, heredaganat, gyomor-bélrendszeri, pajzsmirigy és hasnyálmirigy-daganatok fordulnak elő. Bittner Nóra onkológus szerint nagyon kevesen járnak szűrésre, ami hozzájárul a daganatok késői felismeréséhez. Az állami rendszerben a méhnyakrák-szűrésen a behívottak csupán két százaléka vesz részt, a vastagbélrák-szűrésen is csak minden negyedik érintett jelenik meg.

Az emlőszűrésekre viszonylag többen járnak, a behívott nők negyven százaléka vesz részt ezen a szűrésen. Bittner Nóra kiemeli, hogy a skandináv országokban ez az arány 70 százalék felett van, ami hozzájárul ahhoz, hogy ott szinte nincs áttétes daganatos beteg, mivel az elváltozásokat korán felismerik. Az alacsony szűrési arányok miatt tízből hat daganatot későn fedeznek fel, amikor már áttétek alakultak ki, ami rontja a gyógyulási esélyeket.

Címkék:
egészség, szűrés, méhnyakrák, mellrák, rákbeteg,