Pokolian meleg nyár fenyegeti egész Európát 2024-ben: súlyos figyelmeztetést adtak ki

Pénzcentrum2024. május 31. 16:46

Szakértők szerint egy újabb rendkívül forró nyár vár Európára, a hőségrekordok folyamatos megdőlése mellett extrém időjárási viszonyokra kell számítani a kontinens egész területén - jelentette az Euronews. Ez aggodalomra ad okot többek között a párizsi olimpiai játékok szervezőinek, akik az éghajlatváltozás hatásainak kezelésére törekszenek.

Az előrejelzések szerint Európa egy rendkívül forró nyárra számíthat, ami a mért történelem során a legmelegebb lehet. Németországban és az északi országokban a következő héten szokatlanul magas hőmérsékletek várhatóak. A párizsi olimpiai játékokon a hőhullámok veszélye miatt aggódnak a sportolók biztonságáért is. Spanyolország egy új térképet adott ki, amely segít a pontosabb hőhullám-előrejelzésben.

Az elmúlt 11 hónap rekordhőmérsékletű volt, és az Atlanti-óceán északi részén a tengerfelszín hőmérséklete legalább 40 éve nem látott csúcsra emelkedett. Tamsin Green, a Weather & Radar meteorológusa szerint bár nehéz pontosan megjósolni az időjárást hónapokra előre, az időjárási modellek és adatok alapján általános tendenciák keresése lehetséges. Jelenleg úgy tűnik, hogy június, július és augusztus átlag feletti hőmérsékletet mutat majd.

A kontinens időjárása változó, így nehéz megmondani, hol lesznek a legforróbb pontok. Nyugat-Európában júniusban átlagos csapadékra kell számítani, míg Dél-Európában júliusban átlag feletti csapadék várható. Az augusztus valószínűleg szárazabb lesz. Az El Niño és La Niña éghajlati jelenségek közötti átmeneti fázisban vagyunk, ami befolyásolja az időjárási mintákat világszerte. Az Atlanti-óceán hurrikánszezonja felerősödhet La Niña hatására.

Az éghajlatváltozás nagy szerepet játszik Európa egyre melegebb nyaraiban.

Az elmúlt tíz év volt a feljegyzett történelem tíz legmelegebb éve, és Európa 1991 óta globális átlagnál kétszer gyorsabban melegszik. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az EU Kopernikusz klímaügynökség arra figyelmeztetnek, hogy Európának többet kell tennie az éghajlatváltozással szembeni küzdelemben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kontinens 30 legsúlyosabb hőhullámából 23 2000 óta történt, öt pedig az elmúlt három évben. Európa jelenlegi ötéves átlaghőmérséklete 2,3 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti szinteket. Ez alapján Green "elég nagy bizonyossággal" állítja, hogy 2024 is rekordmeleg év lesz Európában.

Halálos lehet a napozás?

Magyarországot sem kerüli el a forróság, melynek egészségügyi hatásait nem szabad félvállról venni. Idősek, betegek szervezetét különösen megterhelhetik a hőhullámok, nő a halálozások száma a pokolian forró napokon. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a káros UV-sugárzásnak való kitettség hosszútávon milyen rosszindulatú elváltozásokat okozhat.

A bőrrák elleni küzdelem bizonyítottan hatékony eszközeit és szakmai ajánlásait összefogó új, háromszintű prevenciós stratégiát javasolnak a május végén induló nyári érzékenyítő kampányukban a Magyar Dermatológiai Társulat onkodermatológus szakértői - ahogy arról lapunk is beszámolt. A szakértők a kampányhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy még mindig rengeteg az egészségügyi tévhit, amelyek gátolják a bőrrák elleni küzdelmet. Ilyenek például, hogy a napozás egészséges, van "egészséges barnaság" és még mindig sokan nem tudják, hogy a szoláriumozás milyen ártalmas. Amit pedig mindig hangsúlyoznak, hogy figyeljünk bőrünk védelmére ha napon kell tartózkodnunk. A fényvédelemről szóló legfontosabb tudnivalók az MDT laikusoknak készített honlapján érhető el.

Címkék:
egészség, európa, időjárás, nyár, napozás, napsütés, nap, klímaváltozás, előrejelzés, éghajlat, klímaválság, uv-b,