Már fiatalok körében is terjed a rettegett betegség, ami eddig az időseket sújtotta: nincs menekvés?

Pénzcentrum2024. május 31. 15:15

A CDC új jelentése szerint a 65 év alattiak körében, különösen a 18-44 és 45-64 éves korosztályokban, nőtt a stroke előfordulása - közölte a Healthline. Ez részben az elhízás és a magas vérnyomás terjedésének tudható be, miközben az idősebbeknél ez a szám stagnál. Megfelelő életmódbeli változtatásokkal csökkenthető a stroke kockázata bármely korosztályban. .

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, azaz CDC) friss jelentése rávilágít arra, hogy a 65 év alatti korosztályban növekvő tendenciát mutat a stroke előfordulása. Ez különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy az idősebbeknél ez az arány változatlan maradt. A fiatalabb felnőttek esetében, noha az általános kockázat továbbra is alacsony, az utóbbi évek során emelkedett a stroke előfordulásának gyakorisága.

Ez a tendencia összefüggésben áll az elhízás és a magas vérnyomás prevalenciájának növekedésével ebben a korcsoportban. Ezek a tényezők növelik a stroke kockázatát. Dr. Gregory W. Albers, a Stanford Stroke Center igazgatója szerint ezeknek az adatoknak komoly figyelmet kell szentelni, írja a lap. A jelentés kiemeli azt is, hogy bizonyos demográfiai csoportokban és régiókban nagyobb mértékű az előfordulás, ami rávilágít arra, hogy szükség van további erőfeszítésekre a stroke megelőzésében és oktatásában.

Az adatok szerint 2011-2013 és 2020-2022 között közel 8%-kal emelkedett a stroke előfordulása.

Különösen aggasztó, hogy ez a növekedés nem egyenletesen oszlott meg minden korcsoport és társadalmi-gazdasági csoport között. A fiatal felnőtteknél (18-44 évesek) és középkorúaknál (45-64 évesek) különösen jelentős volt az emelkedés. Az életkor továbbra is fontos kockázati tényezőnek számít, így ezek az adatok még inkább hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy figyelemmel kísérjük ezen korcsoportok egészségügyi állapotát.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A CDC jelentése rámutat arra, hogy 1999-2000 és 2017-2018 között több mint 6%-kal nőtt a magas vérnyomás prevalenciája a 45-64 éves felnőttek körében. Dr. Matthew S. Schrag, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának neurológusa kiemelte a magas vérnyomás szerepét mint domináns kockázati tényezőt.

A jelentésből az is kitűnik, hogy bizonyos etnikai csoportok és földrajzi területek - különösen a déli államok - magasabb stroke előfordulást mutatnak. Ez felhívja a figyelmet arra is, hogy milyen fontos lenne javítani az egészségügyi ellátást és oktatást ezeken a területeken. Dr. Omoye Imoisili, a CDC Szívbetegség- és strokemegelőzési osztályának kutatója azt hangsúlyozza: sokféle egészségügyi és életmódbeli változtatás segíthet csökkenteni a stroke kockázatát. Ezek közé tartozik például az egészséges étrend követése, rendszeres testmozgás végzése és dohányzás mellőzése.

Címkék:
elhízás, egészség, egészségügy, betegség, túlsúly, stroke, vérnyomás, magas vérnyomás, szív és érrendszeri megbetegedés, megbetegedés,