Már most tarolnak az új COVID-mutációk: küszöbön az újabb világjárvány berobbanása?

Pénzcentrum2024. május 30. 09:30

A koronavírus FLiRT-variánsai terjednek Európában és az Egyesült Államokban, miközben a vírus tovább mutálódik a korábbi törzsekből. Eddig kevés bizonyíték van arra, hogy az új törzsek súlyosabb problémákat okoznának.

A koronavírus FLiRT-variánsai – melyek neve az aminosav mutációk rövidítését rejti – terjednek Európában és az Egyesült Államokban, miközben a vírus tovább mutálódik a korábbi törzsekből – írja a hvg.hu. A FLiRT-variánsok az omikron alvariánsai közé tartoznak. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint eddig kevés bizonyíték van arra, hogy az új törzsek súlyosabb problémákat okoznának, mint a korábbiak, ugyanakkor úgy tűnik, hogy ugyanazok a mutációk függetlenül alakultak ki bennük.

Az Egyesült Államokban a KP.2 nevű törzs a domináns, az esetek 28,2 százalékáért felelős. A KP.1.1 – a FLiRT egy másik variánsa – által okozott megbetegedések száma is növekszik, jelenleg 7,1 százalékra tehető. Európában már 14 országban észlelték az új variánst.

Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre megnyugtatóan nyilatkozott: május elején közölték, hogy eddig kevés új esetet regisztráltak, bár néhány országban enyhe növekedés volt tapasztalható. Jennifer Horney, a Delaware Egyetem epidemiológusa szerint jelenleg nem valószínű, hogy az új törzsek olyan jelentős fertőzési hullámot idéznének elő, mint korábban, amikor az emberek immunitása alacsonyabb volt. Ugyanakkor az új törzsek a nyári hónapokban az esetszámok növekedését okozhatják. A megbetegedések valószínűleg enyhe tünetekkel járnak majd.

Címkék:
egészség, járvány, vírus, betegség, koronavírus, mutáció,