Súlyos népbetegség tarol most a magyarok körében: ennek nagyon rossz vége lesz

Pénzcentrum2024. május 28. 17:04

Európa több országában is problémát jelent a túlsúlyosság. Magyarországon a lakosság több mint fele küzd tartósan a kilókkal, ami számos betegséghez vezethet. Szűrővizsgálatokkal, mozgásgazdag életmóddal, egészséges étrenddel azonban elkerülhető a betegség

Május 22-e immár tizennegyedik éve az elhízás elleni küzdelem európai napja (European Obesity Day, OED). Az eredmények azonban a túlsúly elleni küzdelemben európai és világszinten sem fényesek. Bár az Eurostat szerint kontinensünk átlaga is rengeteget romlott, az Európai Unió országaiban öt év alatt 15-ről 16 százalékra nőtt az elhízottak száma, de Magyarország produkálta a legrosszabb eredményeket: 20,6-ról csaknem 24 százalékra nőtt ez az érték. A KSH eddigi utolsó vonatkozó felmérésében kimutatta, hogy a magyar lakosság több mint 58 százaléka elhízottnak vagy túlsúlyosnak tekinthető (utóbbi csoport aránya 34,3 százalék). A mozgásszegény életmód vagy a helytelen táplálkozás önmagában is hatalmas probléma, de a tartós elhízás súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Az egészséges életmód követése és fenntartása komoly anyagi terhet róhat az érintettekre, különösen az infláció okozta gazdasági helyzetben. Egészségpénztári számlával azonban ezek a nehézségek is könnyebben vehetők. A jelentős mértékben, évente akár 150 ezer forinttal gyarapodó OTP Egészségpénztári egyenlegből számtalan egészségtámogató eszközt, terméket és egészségügyi szolgáltatást fizethetünk ugyanis. Például bizonyos vitaminokat, pulzusmérő okosórát, fizioballt, hasizomerősítő övet, terápiás hengert és szűrővizsgálatokat, orvosi kezeléseket is.

Mindezeken felül a vérnyomásmérő vagy a vércukorszintmérő is megvásárolható egészségpénztári egyenlegből.

Egészségpénztári kártyával tagjaink több száz termékhez és szolgáltatáshoz juthatnak hozzá kedvezőbb áron. Elszámolhatók például az életmódváltás esetén szükséges belgyógyászati, endokrinológiai vagy akár kardiológiai vizsgálatok. Amennyiben orvosi javaslatra szűrővizsgálaton vesznek részt, a pénztári befizetések után igényelhető 20 százalékon felül további 10 százalék adó-visszatérítésre számíthatnak a szűrővizsgálat összege után, ami évente együttesen legfeljebb 150 ezer forint pluszt jelenthet, és ami visszaforgatható a következő évi egészségmegőrző kiadásokba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 - emelte ki Budai József, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Címkék:
elhízás, egészség, európa, otp, túlsúly, életmód,