Te is közvetlenül lefekvés előtt mosol fogat? Hatalmas hiba a szakértők szerint: mutatjuk, miért

Pénzcentrum2024. május 27. 21:31

A nyugodt alvás érdekében fontos egy esti rutin kialakítása, amely magában foglalja a telefonozás elkerülését, a hálószoba hőmérsékletének optimalizálását és a relaxációt elősegítő tevékenységeket, mint például olvasás vagy légzési gyakorlatok. De az sem mindegy, mikor mosunk fogat.

Az alvás minőségének javítása érdekében fontos egy nyugodt éjszakai rutin kialakítása. Az alvásszakértők kiemelték azokat a tevékenységeket, amelyeket kerülni kell lefekvés előtt - írja a Tomsguide.

Az első gyakori hiba, amit sokan elkövetnek, az a fogmosás közvetlenül lefekvés előtt. James Wilson alvásszakértő szerint az esti rutin részeként végzett fogmosás és arcmosás helyett ezeket a tevékenységeket korábbra kéne időzíteni. A fürdőszobai erős fény ugyanis felébresztheti az embert, ami megnehezíti az elalvást.

A második hiba a szobahőmérséklet emelése közvetlenül lefekvés előtt. Davies tanácsa szerint a hálószoba hőmérsékletét este korábban kell beállítani, ideálisan 18-20 fok között, hogy megteremtse az optimális alvási környezetet.

A harmadik gyakori probléma a telefon használata ágyban. A telefon képernyőjéről kibocsátott kék fény zavarhatja az alvást. Davies azt javasolja, hogy kerüljük el ezt a fényt azáltal, hogy lefekvés előtt egy órával éjszakai üzemmódba állítjuk a telefonunkat vagy egyszerűen ne használjuk azt.

Az ideális lefekvési rutin kialakítása érdekében több stratégia is alkalmazható. Ilyen például a képernyők cserélése könyvolvasásra. Ezenkívül fontos egy nyugodt és rendezett alvási környezet megteremtése, például levendula illatú párnafújás használata vagy egy jó matrac és párna választása. A relaxáció elősegítése érdekében ajánlott vezetett alvásmeditáció hallgatása vagy légzőgyakorlatok végzése. Az alvásjóga vagy egy meleg fürdő is segíthet ellazulni és jobban aludni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címkék:
egészség, alvás, alvászavar, alváshiány, rutin, mentális egészség, képernyőidő, alvásigény,