Fordulóponthoz érkezett a Pfizer és a Moderna vakcinapere: erről a fejleményről minden oltottnak tudnia kell

Pénzcentrum2024. május 18. 10:04

A Moderna bejelentette, hogy az Európai Szabadalmi Hivatal megerősítette egyik kulcsfontosságú szabadalmának érvényességét, ami előnyt jelent a Pfizerrel és a BioNTech-el szemben folytatott COVID-19 vakcinával kapcsolatos jogi vitában - írja a Reuters. .

A Moderna bejelentette, hogy az Európai Szabadalmi Hivatal megerősítette egyik kulcsfontosságú szabadalmának érvényességét. Ez a döntés előnyt jelent a vállalat számára a Pfizerrel és a BioNTech-el szemben folytatott, COVID-19 vakcinával kapcsolatos jogi vitában.

A vita akkor kezdődött, amikor a Moderna 2022-ben pert indított a Pfizer-BioNTech ellen, megvádolva őket mRNS-technológiájuk lemásolásával. Erre válaszul a Pfizer és a BioNTech viszontkeresetet nyújtott be, érvénytelennek nevezve a Moderna szabadalmát.

A Pfizer kifejezte csalódottságát az ítélet miatt és jelezte, hogy fontolgatja az összes jogi lehetőséget, beleértve a fellebbezést is. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy függetlenül az ügy kimenetelétől továbbra is gyártani és szállítani fogják a COVID-19 vakcinát. A BioNTech hasonlóan reagált, állítva, hogy ez a döntés nem befolyásolja álláspontjukat, miszerint a szabadalom érvénytelen.

A döntést szóban közölték csütörtökön, és az írásbeli döntés közzététele még várat magára. Ezenfelül kiderült, hogy mindhárom cég részt vesz párhuzamos eljárásokban több országban és az Egyesült Államokban is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy massachusettsi bíróság múlt hónapban felfüggesztette az amerikai szabadalmi pert addig, amíg meg nem állapítják két Moderna szabadalom érvényességét. A hírek hatására mindkét cég részvényei esést mutattak; a BioNTech részvényei 1,2%-kal, míg a Pfizer részvényei 1%-kal csökkentek.

Címkék:
egészség, per, európai unió, oltás, vakcina, koronavírus, covid, pfizer, biontech, moderna, szabadalom,