Pénzcentrum • 2024. május 16. 17:46
Egy új kutatás szerint a vegán, vegetáriánus és lakto-ovo-vegetáriánus étrendek jelentős mértékben csökkentik a rák és a szívbetegségek kialakulásának, egyben a korai elhalálozásnak a kockázatát. A szakértők azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy az egészségtelen növényi élelmiszerek fogyasztásával éppen ellenkező hatást érhetünk el - írta a CNN.
Egy új kutatás szerint a vegán, vegetáriánus és lakto-ovo-vegetáriánus étrendek jelentős mértékben csökkentik a rák és a szívbetegségek kialakulásának, illetve a korai elhalálozásnak a kockázatát. Az eredmények egy több mint két évtizeden keresztül zajló kutatási időszak átfogó elemzésből születtek és széleskörű betekintést nyújtanak az adott témakörben végzett vizsgálati eredményekbe.
A vegetáriánus étrend követői nem fogyasztanak húst, ennek egyik válfaja, a lakto-ovo-vegetáriánusok (míg a lakto-vegetáriánusok a tojást is mellőzik, de a tejet nem) a tejtermékek és a tojás fogyasztását engedélyezik, a veganizmus pedig egy ennél is szigorúbb, minden állati eredetű élelmiszer fogyasztását mellőző irányzat.
Az elemzés során dr. Angelo Capodici és csapata arra jutottak, hogy a fentiekben említett étrendek kedvező hatást gyakorolnak bizonyos rákos megbetegedések esélyének a csökkentésére, beleértve a máj-, a vastagbél-, a hasnyálmirigy-, a tüdő-, a prosztata-, a hólyag-, a bőr-, a vese- és egyéb ráktípusokat. Az analízis eredményei szerint a növényi alapú étrendek csökkentik többek között a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát is, azonban a terhes nők esetében nem mutatták ki a növényi étrend egyértelmű előnyeit, a téma további kutatást igényel.
Nem minden növényi élelmiszer egészséges
A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra is, hogy az egészségtelen növényi élelmiszerek - mint például a cukros gyümölcslevek és más üdítőitalok, vagy a fehérliszt - túlzott fogyasztása ellensúlyozhatja a növényi alapú étrendek pozitív hatásait. Dr. Federica Guaraldi kiemelte, hogy bizonyos üdítők magas édesítőszertartalma hasonlóan káros lehet az anyagcserére, mintha sima cukrot fogyasztanánk.
A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy mivel a növényi alapú étrendek követői gyakrabban élnek tudatosan egészségesebb, sportosabb életmódot, a pozitív eredményeket nem tulajdoníthatjuk kizárólag a növényi alapú táplálkozásnak, az egyéb életmódbeli tényezőket is figyelembe kell venni.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el, havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Dr. David Katz szerint ez sem ad okot az aggodalomra, ugyanis szerinte a növénydomináns táplálkozási szokások hatása általánosságban egyértelműen kedvező az egészségre, Christopher Gardner kutatása szerint pedig még akkor is lehetnek előnyei a növényi étrendeknek, ha nem kombináljuk azokat rendszeres testmozgással. A szakember egy vizsgálat során megfigyelte, hogy a vegán étrendet követő ikrek esetén már rövid időn belül javultak az olyan egészségügyi mutatók, mint például az LDL-koleszterinszint és a vércukorszint.
A tápanyagok pótlására is ügyelni kell
A vegetáriánus vagy vegán étrendek követésekor fontos figyelembe venni bizonyos tápanyagok pótlását is. Annak érdekében, hogy elkerüljük bármilyen tápanyaghiány kialakulását, különös figyelmet kell fordítani például a B12-vitamin, a vas és a fehérje bevitelére.
Összegezve tehát a tanulmány hangsúlyozza a vegán és vegetáriánus étrendek potenciálisan pozitív egészségügyi hatásait - különösen a szívbetegségek, a rákos megbetegedések és korai halálozási arány tekintetében -, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy oda kell figyelni az optimális tápanyag-bevitelre, illetve továbbra is célszerű kerülni az olyan potenciálisan egészségtelen élelmiszereket, mint például a cukros üdítőitalok.