Elárulták, mi a hosszú élet titka: felejtsd el ezeket az élelmiszereket, rákot okoznak!

Pénzcentrum2024. május 16. 20:16

Egy dietetikus szerint az olyan életmódbeli változtatások, mint például a növényi alapú élelmiszerek arányának növelése étrendünkben és az ultrafeldolgozott élelmiszerek kerülése, jelentősen csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. A helyes táplálkozás mellett az egészséges testsúly fenntartása és a rendszeres testmozgás is hozzájárulhatnak a súlyos betegségek megelőzéséhez - számolt be a Business Insider.

Az Amerikai Rákellenes Társaság információi szerint a 90-es évektől kezdődően folyamatosan növekszik azon fiatal felnőttek száma, akiknél rákos megbetegedést diagnosztizálnak, különösen igaz ez a vastagbél-, a mell- és a gyomorrák eseteire. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint minden harmadik embernél előfordul a rákbetegség valamilyen formája az élete során.

Egy, a rákmegelőzésre szakosodott dietetikus szerint az életmódbeli változtatásoknak jelentős szerepük lehet a rákos megbetegedések kialakulásának meggátolásában. Tejal Parekh, regisztrált dietetikus, kiemelte bizonyos élelmiszerek és gyógynövények fontosságát - ilyen például az alma, a cseresznye, a dió, a lencse, az áfonya, a zöld tea, a paradicsom, a szója vagy a grapefruit -, amelyek fitokemikáliákban, antioxidánsokban és rostokban is igen gazdagok. Ezek az összetevők segíthetnek a DNS-károsodás javításában és az egészséges testsúly fenntartásában. Parekh szerint a növényeken alapuló étrendek kombinálása nyújthatja a legerősebb védelmet a rákkal szemben.

A szakember azt tanácsolja, hogy minden étkezés során törekedjünk arra, hogy tányérunk legalább kétharmadát növényi eredetű ételekkel töltsük meg. A dietetikus javallata szerint ez magában foglalja a gyümölcsöket, a zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket (mint például az árpa vagy a quinoa), a fűszereket és a hüvelyeseket is, kihangsúlyozva, hogy célszerű minél több vegetáriánus receptet kipróbálnunk és törekednünk a változatosságra.

 

Nagy veszélyt jelenthetnek az ultrafeldolgozott élelmiszerek

A dietetikus figyelmeztetett az ultrafeldolgozott élelmiszerek (azaz UPF-ek) fogyasztásának veszélyeire is. Ezek az élelmiszerek bizonyítottan kapcsolatba hozhatók több súlyos egészségügyi problémával, köztük a rákos megbetegedésekkel is. Egy 2023-as tanulmány szerint minél több UPF-et fogyaszt valaki, annál nagyobb az esélye a rák okozta elhalálozásnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Parekh azt is javasolta, hogy mellőzzük vagy csökkentsük jelentős mértékben a vörös húsok fogyasztását, illetve mérsékeljük a sóbevitelt. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség is a "valószínűleg rákkeltő" kategóriába sorolja a vörös húst, a magas sótartalmú étrend pedig összefüggést mutat a gyomorrák kockázatának növekedésével.

Parekh a táplálkozástudományi tanácsai mellett végül kiemelte a fizikai aktivitás fontosságát is. A szakértő szerint napi legalább 30 perc testmozgás segítheti a rák megelőzését azáltal, hogy javítja az immunrendszer működését és csökkenti a szervezetben lezajló gyulladások mértékét. Egy másik tanulmány szerint már naponta néhány perc intenzív aktivitás is jelentős mértékben csökkentheti bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét.

Címkék:
egészség, rák, dietetikus, életmód, étrend, táplálkozás, egészséges, élelmiszerek,