Rettenetes covid-variánsok ütötték fel a fejüket: semmit sem érnek már az eddigi oltások?

Pénzcentrum2024. május 14. 19:44

A Sars-CoV-2 vírus új változatai, mint a JN.1 és KP.2 enyhébb, de az influenza-szerű tüneteket okoznak, miközben a Covid-19 esetek ismét emelkednek. A vírus evolúciója és az immunitás változása miatt a betegség megjelenése és kezelése folyamatosan alakul és változik - tudósított a BBC.

A Sars-CoV-2 vírus új változatai, mint a JN.1 és KP.2, ismét növekvő megbetegedésszámot eredményeznek, ami rávilágít arra, hogy a Covid-19 hogyan alakult át az elmúlt évek során. A JN.1 és KP.2 változatok jellemző tünetei közé tartozik a torokfájás, fáradtság, fejfájás és köhögés, de egyes esetekben hasmenés vagy kevesebb szaglásvesztés is előfordulhat. A KP.2 variánst "FLiRT" becenévvel illették két jellegzetes mutációja miatt, amelyek magasabb szaporodási számot eredményeznek, bár a vírus fertőzőképessége alacsonyabb lehet.

2024 májusára az Egyesült Államokban a KP.2 változat dominánssá vált, az esetek 28%-át kitevő arányban. Ez azt követően történt, hogy az előző hónapokban a JN.1 variáns okozta esetszám-növekedés után csökkentek a Covid-19 okozta kórházi felvételek és halálesetek számai.

Az orvosok szerint ma már nehéz megkülönböztetni a Covid-19 tüneteit az influenzától PCR-teszt nélkül. A vírus patogenitása nem feltétlenül csökkent; inkább egy olyan populáción terjed, amely már korábban találkozott vele vagy be van oltva.

A Sars-CoV-2 továbbra is mutálódik, ami befolyásolja annak képességét az immunrendszer kikerülésére és új sejttípusok megfertőzésére. A kutatók még vizsgálják e változatok pontos hatásait az emberi szervezetre és arra vonatkozóan is, hogy ezek hogyan befolyásolhatják a Long Covid kialakulását.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A "Covid toe", egy korai pandémia során megfigyelt furcsa tünet mostanra ritkábbnak tűnik; annak pontos okai még mindig vitatottak. Némelyik kutató szerint ez lehetett az immunrendszer túlzott reakciójának eredménye vagy egyszerűen csak egy általános válaszreakció bizonyos embereknél.

Címkék:
egészség, influenza, vírus, immunrendszer, covid-19, covid 19, vírustörzs, covid, covid-oltás, covid-vakcina, covid fertőzés, covid oltás,