Egyre több nő kénytelen ilyen vizsgálatokra költeni: drága mulatág, kevesen engedhetik meg maguknak

Pénzcentrum2024. május 14. 17:04

A nők körében meredeken emelkedik a magánegészségügyi szolgáltatást igénybe vevők aránya. Legfőképpen az állami rendszer várólistái, vagy az ellátás ott tapasztalt minősége terelik a pácienseket a magánszolgáltatókhoz, még akkor is, ha mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a várt előnyökért

A 20-64 éves korosztályban több nő (a válaszadó nők 54 százaléka) vett igénybe legalább egyszer az elmúlt két évben magánegészségügyi ellátást, mint férfi (46%) – derült ki az NN Biztosító kutatásából, amely a magán-, illetve állami egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők arányát és a páciensek elégedettségét vizsgálta.

Minden második nő járóbeteg-ellátást, és minden tizedik egynapos ellátást vagy ambuláns műtétet vett igénybe magánszolgáltatónál. Az egyik legköltségesebb ellátási formát, a több napos kórházi ellátást a válaszadó nők 3 százaléka igényelte magánellátás keretében. A férfiak körében ezek az arányok így alakultak: magán járóbetegellátás 38%, egynapos ellátás vagy ambuláns műtét magánszolgáltatónál 7%, többnapos magánkórházi ellátás 5%.

Miből fizetik a nők a magánorvost?

A privát ellátást igénybe vevő nők túlnyomó többsége (83%) saját maga fizette készpénzzel vagy bankkártyával a magánegészségügyi számláit, de már 11, illetve 14 százalék azok aránya, akik egészségbiztosítás vagy egészségpénztár segítségével finanszírozták a magánellátást. Érdekes, hogy a férfiak dupla annyian használtak egészségpénztárat és egyharmadával többen egészségbiztosítást a számlák kifizetésére, mint a nők.

Azon nők közül, akik maguk finanszírozták az ellátást, 60 százalék mondta, hogy megterhelő volt a számlák kifizetése, és mindössze 10 százalék állította, hogy semmilyen anyagi megterhelést nem okozott számára a magánorvos költsége.

A kutatásunkból az látszik, hogy megállíthatatlanul folytatódik a magánegészségügy térnyerése. Az is kiderült, hogy a nők gyakrabban vettek igénybe magánorvosi ellátást, mint a férfiak, ugyanakkor körükben alacsonyabb volt azok aránya, akik ehhez korszerű pénzügyi megoldást - egészségbiztosítást vagy egészségpénztárat használtak” – mondta Holló Bence, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nőknek pozitív a véleménye a magánellátás minőségéről, ám az állami egészségügy megítélése már jóval negatívabb

Ötből négy nő elégedett a magánellátással, az elégedetlenek aránya pedig elenyésző (2%). Ugyanez azonban nem mondható el a tb-finanszírozott egészségüggyel kapcsolatban: a válaszadó nők 28 százalékának rossz a véleménye az ellátásról és csak kevesebb mint ötödük elégedett, a legtöbben (51%) vegyes tapasztalatokról számoltak be.

A legtöbben (54%) azért fordultak magánorvoshoz, mert nem vagy csak sokára kaptak időpontot az állami rendszerben, 42% pedig a tb ellátásban szerzett rossz tapasztalatait említette az indokok között. A kényelem (24%) és az esély a teljeskörű kezelésre (22%) pedig csak tovább növeli a magánellátórendszer vonzerejét. Ezért aztán nem meglepő, hogy a megkérdezett nők 63 százaléka mondta azt, hogy a következő 1-2 évben szívesen venne igénybe magánegészségügyi szolgáltatást.

Magasan a legkeresettebb magánegészségügyi ellátás a nők körében a fogászat és a nőgyógyászat/szülészet (a megkérdezettek 54 és 52 százaléka vette igénybe legalább egyszer az elmúlt két évben), ezt követik a különféle laborvizsgálatok (28%). Nagyjából minden negyedik nő járt magán szemészeten, ultrahangvizsgálaton és bőrgyógyásznál. Érdekesség, hogy minden tizedik nő volt pszichológusnál magánszolgáltatás keretében legalább egy alkalommal az elmúlt két évben.

Címkék:
egészség, nők, férfiak, szolgáltatás, ellátás, állami, magánegészségügy, szolgáltatók, magán,