A Covid semmi volt ahhoz képest, ami most jön: kongatják a vészharangot, milliók halhatnak meg

Pénzcentrum2024. május 13. 14:31

Anglia volt főorvosa, Dame Sally Davies figyelmeztetett, hogy az antibiotikumokkal szembeni növekvő rezisztencia miatt a jövőben a gyakori fertőzések milliók halálát okozhatják, ha nem sikerül időben megfékezni ezt a jelenséget. Mindez súlyosabb kihívást jelenthet az emberiség számára, mint a Covid-19 világjárvány.

Az antibiotikumokkal szembeni gyógyszerrezisztencia globális veszélyt jelent az emberiség számára, figyelmeztetett Dame Sally Davies, Anglia korábbi főorvosa. Davies, aki jelenleg az Egyesült Királyság antimikrobiális rezisztenciával foglalkozó különmegbízottja, hangsúlyozta, hogy a gyógyszerrezisztens fertőzések évente már most is több mint 1,2 millió ember halálát okozzák.

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) azt jelenti, hogy bizonyos mikroorganizmusok ellenállóvá válnak a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerekkel szemben. Ez súlyosan korlátozná a modern orvostudomány lehetőségeit és olyan alapvető beavatkozásokat érintene, mint a császármetszés vagy a rákos kezelések - írja a The Guardian.

A problémát súlyosbítja az antibiotikumok túlzott használata mind az egészségügyben, mind az állattenyésztésben. Davies szerint az antibiotikumok több mint kétharmadát állatoknak adják be, ami felgyorsítja a rezisztencia kialakulását.

A helyzetet bonyolítja továbbá az új antibiotikumok fejlesztése iránti alacsony gazdasági ösztönző.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Egyesült Királyság kormánya nemrégiben bejelentett egy nemzeti cselekvési tervet az AMR elleni küzdelemre vonatkozóan. A terv célja az antimikrobiális szerek használatának csökkentése és új gyógyszerek valamint vakcinák fejlesztésének ösztönzése. Maria Caulfield egészségügyi miniszter kiemelte a nemzetközi együttműködés fontosságát ebben a küzdelemben.

Az AMR-rel kapcsolatos aggodalmak között szerepelnek az éghajlatváltozással összefüggő kérdések is. Davies szerint ha nem kezelik hatékonyan az AMR-t, annak következményei súlyosabbak lehetnek mint az éghajlatváltozásé.

Címkék:
egészség, fertőzés, vírus, betegség, antibiotikum, covid,