Vigyázzon, aki most ide utazna! Sok magyar fertőződött meg: fő tünet a láz, fejfájás, hidegrázás

Pénzcentrum2024. április 10. 11:14

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közölte a 13. heti adatokat a fertőző megbetegedésekről. A 2024. március 25. és 31. közötti időszakban egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek. Az adatok szerint ismét előfordult kanyaró, szamárköhögés és vírusos vérzéses láz is.

Komárom-Esztergom vármegyéből, három általános iskolából összesen 60 fő 2024. március 21. és 25. között szlovákiai kiránduláson vett részt. A résztvevők között az enterális megbetegedés tünetei jellemzően a hazaérkezést követően, 2024. március 26-án kezdődtek. A 60 fő exponáltból 41 személy betegedett meg, (39 tanuló, 2 tanár), a megbetegedések gyors lefolyásúak voltak, kórházi ápolás egy esetben sem vált szükségessé. A járványban 4 beteg székletmintájának laboratóriumi vizsgálata 3 beteg esetében calicivírus pozitív eredményt adott.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül három morbilli (kanyaró) és egy pertussis (szamárköhögés) megbetegedés gyanúját jelentették - közölte az NNGYK. Bács-Kiskun vármegyében egy kanyaró elleni védőoltásban nem részesült, 2 éves román állampolgárságú gyermek, továbbá egy 34 éves magyar nő és 44 éves magyar férfi (mindketten életkoruknak megfelelően két kanyaró elleni védőoltásban részesültek) betegedett meg kiütéssel járó tünetekkel. Mindhárom megbetegedés a 11. heti tájékoztatóban ismertetett, Romániából importált igazolt kanyarós beteggel hozható kapcsolatba - írták.

Továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy újszülött klinikai mintájában az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok B.pertussis jelenlétét igazolták.

A héten két importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy Zala vármegyei 60 éves férfi a betegség inkubációs ideje alatt a Franciaországhoz tartozó Karib- tengeri Martinique szigeten tartózkodott, és ott fertőződött meg. Egy 42 éves Győr-Moson- Sopron vármegyében élő férfi a lappangási idő alatt Venezuelában járt és ott akvirálta a fertőzést. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindkét esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Idén már több importált fertőzéses eset történt

A 11. héten négy importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. A betegek: egy 56 éves férfi, egy 43 éves nő, egy 20 éves nő, és egy 32 éves férfi. Mind a négy beteg magyar állampolgár és a fővárosban él. Valamennyien egzotikus országokban tartózkodtak a lappangási idő alatt (Thaiföld, Guatemala, Bali), ott akvirálták a fertőzést. A vezető tünetek láz, hidegrázás, fáradékonyság, izomfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mind a négy betegnél a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A megelőző hetekben is többen fertőződtek meg külföldön: a 8. héten öt, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés került a nyilvántartásba. Egy fővárosban élő 28 éves nő és egy 28 éves férfi a betegség lappangási idejében Thaiföldön nyaralt, ott akvirálták a fertőzést. A fő tünetek a láz és hidegrázás voltak. Egy szintén fővárosi 36 éves férfibeteg és egy Pest vármegyében élő 41 éves nőbeteg ugyancsak a Thaiföldön történő tartózkodás során fertőződött. A tünetek láz, fejfájás, hányinger, hányás voltak. Az ötödik beteg egy 24 éves budapesti nő volt, aki a lappangási időben Mauritiuson járt. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mind az öt esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták a 8. héten.

A 7. héten szintén került egy, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés a nyilvántartásba. A Pest vármegyében élő, 63 éves magyar nőbeteg a betegség lappangási idejében Srí Lankán és a Maldív-szigeteken nyaralt, ott akvirálta a fertőzést. A tünetek láz, hányinger, fáradékonyság, izomfájdalom, csontfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás, szem mögötti fájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok szintén a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Vigyázzon, aki ilyen egzotikus helyekre utazik, és ne csak olyankor adassuk be az oltásokat, ha kötelezőek! Tájékozódjunk külföldi út előtt, milyen vírusok terjednek a célországunkban!

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, egészségügy, vírus, betegség, kanyaró, tünet, megbetegedés, láz, nngyk,