Pénzcentrum • 2023. október 29. 08:00
Gyermekkorban megosztó ételnek számít a sóskafőzelék, azonban felnőttként mindennél jobban imádjuk: szuperegészséges, telis-tele van hasznos vitaminokkal és ásványianyagokkal, ráadásul finom is! Járjunk utána, hogyan készül a legfinomabb sóskafőzelék mirelitből vagy friss sóskából, attól függetlenül, hogy éppen szezonja van-e! Mi a tökéletes sóskafőzelék recept titka, mit fogyasszunk a sóskafőzelék mellé?
Cikkünkben a sóskafőzelék készítésének jártunk utána: tudd meg, miért egészséges a sóskafőzelék, mikor van szezonja és hogyan készül a sóskafőzelék egyszerűen. Amellett, hogy megtudhatod, mi a legfinomabb sóskafőzelék recept titka, azt is eláruljuk, hogy mivel finom a sóskafőzelék, miben más az, ha a sóskafőzelék mirelitből készül, mintha a sóskafőzelék friss sóskából volna!
Sóska: kincset érő gyógynövény
A sóska nem csak egy egyszerű, minden kertben megtermő zöld leveles, hanem klasszikus gyógynövény is: habár a friss sóska szezonja nyáron van, egész évben kapható a magyar boltokban (mirelit sóska formájában biztosan beszerezhetjük). A sóska különleges savanykás íze a növényben található oxálsavnak köszönhető, ami köztudottan étvágyjavító hatással bír, azonban bőséggel találhatók a sóskában még flavonidok, cserzőanyagok, polifenolok is.
A sóskafőzelék fogyasztása mellett érdemes elrágcsálnunk néha egy-egy friss sóskalevelet is: ezek igen gazdagok C- és A-vitaminokban, ásványisókban, de foszfort, meszet, magnéziumot és vasat is tartalmaznak, amelyek miatt természetes immunerősítő gyógyszerként is használhatjuk őket. Régen, a népi gyógyászatban a sóskával a skorbutot is hatékonyan gyógyították.
A legfinomabb sóskafőzelék recept: hogyan készül a sóskafőzelék?
Nézzük, hogyan készül a hagyományos sóskafőzelék egyszerűen, azaz mik a sóskafőzelék hozzávalói és hogyan érdemes azt megfőzni (nem csak friss sóskát használhatunk, a sóskafőzelék mirelitből is ugyanolyan jó lesz). Mit fogyasszunk a sóskafőzelék mellé, milyen feltétek egészítik ki leginkább a sóskafőzelék egyedi ízeit?
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
A hagyományos sóskafőzelék hozzávalói
- 2 nagy csokor friss sóska vagy 450 g mirelit sóska
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 ek napraforgóolaj
- 1 tk só
- 2-3 ek cukor (ízlés szerint édesítsük)
- 2,5 dl tejföl
- 3-4 ek liszt
A sóskafőzelék készítése
- Öntsük az olajat egy fazékba és egy kevés sóval dinszteljük meg rajta a finomra aprított vöröshagymát, majd adjuk hozzá a sóskát és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Amennyiben a sóskafőzelék készítése során friss sóskával dolgozunk, mossuk meg alaposan, a mirelit sóskát csak bontsuk ki és tegyük a fazékba.
- Ízesítsük a sóskafőzelék alapját ízlésünknek megfelelő mennyiségű sóval és cukorral (van, aki szerint a sóskafőzelék édesen finom, mások alig tesznek bele), majd néhány perc alatt főzzük össze.
- Egy külön tányérban készítsünk a lisztből és a tejfölből habarást, majd húzzuk fel apránként a sóskafőzelék levével, végül pedig öntsük vissza az egészet a fazékba.
- Fogjunk egy botmixert és dolgozzuk vele homogénre az alapot, és már kész is a sóskafőzelék. A sóskafőzelék fogyasztása kapcsán lehetünk rugalmasak: melegen és hidegen is ehetjük, ahogy nekünk jobban esik.
Mit kínáljunk a sóskafőzelék mellé?
A sóskafőzelék önmagában elég szegényes lenne ebédre, éppen ezért mindig érdemes készíteni a sóskafőzelék mellé valamilyen feltétet. A sóskafőzelék feltétje lehet egyszerű főtt krumpli vagy főtt tojás is, de sokan inkább főtt hússal, hallal tálalják, vagy fasírtot, Stefánia-vagdaltat tesznek a sóskafőzelék mellé.