Életnyomorító népbetegség szedi áldozatait: 15+1 dolog, amire figyelj, hogy időben elkerüld

Pénzcentrum2023. október 2. 19:03

Az öregedés és a genetika egyaránt olyan, elkerülhetetlen tényezők, amik növelik a demencia kialakulásának kockázatát. A szakértők azonban most összeállítottak egy 16 pontból álló vizsgát olyan módokról, amik egyértelműen növelik a memóriarabló betegség kialakulásának valószínűségét. Ezeknek a rossz szokásoknak, mint például a dohányzás, elkerülésével pedig csökkenthetjük a demencia kialakulásának valószínűségét, vagy legalábbis hátráltathatjuk annak kialakulását.

A demenciát az időskori pszichiátriai zavarok közé soroljuk, ugyanis a sérülések okozta intelligenciavesztést leszámítva jóformán kizárólag 60 éves kor fölött jelennek meg a jelei. A demencia szervi okokra (az agy betegsége többnyire egyértelműen igazolható) visszavezethető funkcióvesztés jelöl, a vele született fogyatékosságoktól abban különböztetjük meg, hogy a demencia esetében a beteg a már meglévő, teljes értékű képességeiből veszít életkora előrehaladtával.

A kezdeti jelei a rövidtávú emlékezet hanyatlásával járnak, azonban a demencia előrehaladtával a beteg gondolkodási, érzelmi és társas képességei folyamatosan hanyatlani kezdenek, a későbbiekben a hosszútávú memória, a nyelvi készségek, majd a mozgás is érintetté válik. Okai közé számos, különféle betegséget sorolhatunk (pl. Alzheimer-kór, Huntington-kór), melyeknek egy része gyógyszerrel kezelhető, valamennyire kordában tartható, így a demencia is lassítható ezáltal.

Egyértelmű már a fentiek alapján is, hogy vannak olyan tényezők, amikkel nem tudunk mit kezdeni, elkerülhetetlenné teszik a betegség kialakulását. Ilyen a genetika, illetve maga az öregedés is. A szakértők azonban most közzétettek egy végleges, 16 pontból álló listát azokról az egyéb módokról, amik növelik a memóriarabló állapot kialakulásának veszélyét. Ezek közé tartozik az elhízás, a dohányzás és az elégtelen mozgás is például, de a DailyMail által közzétett, az Alzheimer’s Disease International (ADI) által összeállított listán szerepelnek még a rossz fogak, a nem elegendő, rossz minőségű alvás és a túl sok ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása is.

Ezek elhagyásával késleltethető a demencia

Az Alzheimer-kór esetében bizonyos fehérjék felhalmozódnak az agyban, amik akadályozzák annak működését. Ez a demencia kialakulásának leggyakoribb oka: három esetből körülbelül kettőben fordul elő az alábbi felállás. Azonban az ADI szerint, ha a 16 pontos listán szereplő kockázati tényezők közül mindössze 12-őt kezelnénk és odafigyelnénk rá, akkor 2050-re 55,6 millió demenciás esetet lehetne megelőzni. A kutatók egyben arra is figyelmeztettek, hogy számos olyan tanulmány van, ami könnyen összezavarhatja az embereket azzal kapcsoaltban, hogy milyen valós lépéseket lehet megtenni a betegség kockázatának csökkentésére. Ide sorolta az ADI azokat a cikkeket, amik tiltanák például az áfonya vagy a pezsgő fogyasztást.

Ezek a specifikus tippek ugyanis nem reálisak, hiszen a demencia nem egy önálló betegség, hanem egy másik állapot következménye. Progresszív emlékezetvesztés és a napi tevékenységek végzésének nehézségei jellemzik, megfosztva az embereket – leginkább az idősebb korosztályt – az önálló élettől, a függetlenségüktől.

Az ADI által összeállított kutatócsoport összesen 16 olyan kockázati tényezőt talált, amelyek az emberek ellenőrzése alatt állnak, így akár mi magunk is tudunk tenni a betegség ellen. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a listán teljesen változó, hogy mennyire könnyen kivitelezhető az egyes emberek számára ezek a néhol drasztikus életmódváltással járó dolgok. Néhány tényező ugyanis nagyban befolyásolja a testi egészségünket is, mint például a magas vérnyomás, az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás, a testmozgás hiánya, a dohányzás, a cukorbetegség vagy éppen a légszennyezés, amivel hétköznapi emberként nem is igazán tudunk mit kezdeni.

Holott ezek mind-mind hozzájárulnak a demencia kialakulásának kockázatához azáltal, hogy befolyásolják a szív- és érrendszerünk egészségét, növelik a stroke kockázatát és agyunk általános egészségi állapotát. Egy másik tényező, ami szintén növelheti a betegség létrejövetelét az ismétlődő fejsérülések, amiket például sportolás közben szerezhetünk.

Megint más tényezők kevésbé hatnak az agyunkra, de összefüggésben vannak azzal, hogyan használjuk őket és a demencia fokozott kockázatával járhatnak. Ilyen a halláskárosodás, a depresszió, az oktatás hiánya és a társadalmi elszigeteltség. Ezen a 12 ponton kívül az ADI kutatói pedig még további 4 kockázatot azonosítottak.

Helyes étrenddel a memóriavesztés ellen

Az egyik ilyen a helytelen étrend, különösen az, ha túl sok ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztunk. Ezek ugyanis különféle emulgeáló- és tartósítószereket, mesterséges ízesítőket, valamint édesítőszereket tartalmaznak. A fenti ételek túlzott fogyasztása pedig az új kutatások szerint szorosan összefügghet a szív- és érrendszeri betegségekkel. Az ADI pedig számos tanulmányt kiemelt, amik az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását kapcsolják össze a kognitív hanyatlással, azonban azt is elismerték, hogy jelenleg nem ismert annak a pontos mechanizmusa, hogy ezek hogyan is növelik a demencia kockázatát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A látás és halláskárosodás is befolyásolhatja a demencia kialakulását

A másik „új” tényező a kezeletlen látásvesztés, amit az ADI azonosított. Eszerint a halláskárosodáshoz hasonlóan a látás romlása – vagy teljes elvesztése – esetében sem tisztázott a pontos folyamat, amely mögött a demencia kockázatának növekedése áll. Az egyik elmélet szerint a látásvesztés az agy túlterheléséhez vezethet, hogy kompenzálja ennek az éréknek a hiányát. Ezt a koncepciót nevezik kognitív terhelésnek. Ez a látás elvesztése az agyi stimuláció alacsonyabb lehetőségeivel, valamint a társadalmi elszigeteltség és a rossz pszichológiai egészség általános fokozatával függ össze.

Meglepő módon a fogvesztés is egy új demenciatényező volt, amit az ADI jelentés azonosított. Idézték azokat a kutatásokat, amelyek szerint a fogak elvesztése a demencia kockázatának 1,1 százalékos növekedéséhez kapcsolódik, ráadásul ezek szerint 20 fogunk elvesztése már 31 százalékra emelheti a kockázatot. Azonban hasonlóan ahhoz, ha hallókészülékkel kezelik a hallássérülést itt is csökkentheti a demencia kialakulását a fogak pótlása. Éppen ezért nem világos, hogy a fogvesztés pontosan hogyan is befolyásolhatja a demencia kialakulását. Az ADI szerint ennek egyszerűen az állhat a dolgok mögött, hogy valaki elfeledkezik a megfelelő szájhigiéniáról, így alapvetően ez inkább a demencia korai tünetei közé sorolható és nem a kialakulás okai közé.

A rossz szájhigiénia lehet az első jel

Hozzátették azonban azt is, hogy van néhány olyan bizonyíték, ami arra utal, hogy a rossz szájhigiénia és ennek következtében az ínybetegségek számának növekedése általános gyulladást okozhat a szervezetben, ami károsíthatja az agyat.

A negyedik tényező: az alvás

A következő az ADI-jelentésében a négy „új” tényező közül a jó éjszakai pihenés volt. Noha elismerték, hogy a vizsgálatok vegyesek, az ADI-jelentés azt sugallja, hogy a rossz alvási szokások hozzájárulhatnak a későbbi életkorban a demencia magasabb kockázatához. Az ADI egy 180 000 amerikai veterán bevonásával végzett tanulmányra hivatkozott, amely szerint az álmatlanságban szenvedőknél 16 százalék az esélye annak, hogy az elkövetkezendő 8 évben Alzheimer-kór alakuljon ki.

A lehetséges magyarázat erre az, hogy az alvás segít kiüríteni az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó fehérjék felhalmozódását, így a tartós alváshiány gázolja ezt a folyamatot, ami növeli a demencia kockázatát.
Annak ellenére, hogy arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a demenciának 16 módosítható kockázati tényezője van, az ADI megjegyezte, hogy sok más szokást is azonosítottak a jelentésben nem szereplő tanulmányok. A szervezet vezérigazgatója, Paola Barbarino azt mondta, reméli a jelentés segíteni fog az embereknek abban, hogy egy megfelelő, tájékozott életmódot válasszanak a demencia csökkentése érdekében.

Minden nap csaknem 200 történetet tesznek közzé a demenciát meggátoló diétákról, rámutatva a legújabb kutatásokra, amelyek az áfonyától a pezsgőig mindenről is szólnak. A valóság azonban az, hogy ez a kérdés ennél sokkal árnyaltabb. Ezeknek a kockázati tényezőknek ugyanis némelyike bizonyos fokú személyes döntést kíván meg az egyénektől, mint például a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás, míg másik pedig kormányzati döntéseket igényelnek. Ilyen a levegőminőség és az oktatáshoz való hozzáférés

– mondta el Barbarino, hozzátéve, hogy míg az Alzeimer-kór kezelésére szolgáló új, áttörést jelentő gyógyszerek milliók számára jelentenek remény a betegségben, a megelőzés lehetőséget kínál a demencia elkerülésére.

A régi közmondás szerint jobb félni, mint megijedni – és gyógymód hiányában a kockázatcsökkentés a jelenleg legjobb eszköz ehhez, amihez hozzávérünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem mindig könnyű, de jelenleg nincs más kiút, és még jódarabig nem lesz varázstabletta

– emelte ki az ADI vezérigazgatója.

Címkék:
egészség, étkezés, betegség, beteg, gyógymód, alzheimer-kór, demencia, időskor,