Így étkeztek gluténmentesen nagyszüleink idejében: ez most sokaknak hasznos lehet!

Pénzcentrum2023. szeptember 29. 08:15

Mit tettek nagyszüleink, dédszüleink idejében, ha valaki az emésztőrendszer rejtélyes bántalmaitól szenvedett, hogyan magyarázták a jelenséget? Hogyan lehetett felderíteni a probléma kiváltó okát és milyen gluténmentes ételeket készítettek őseink?

A Hello Vidék cikkében a gluténérzékenység, köznyelven lisztérzékenység témakörét járja körül: tudd meg, mi a különbség az élelmiszerintolerancia és az allergia között, miben különbözik a cöliákia a „sima” gluténérzékenységtől! Hogyan derítettek fényt az egyébként igen változatos tüneteket produkáló egészségügyi probléma okaira, milyen megoldást kínáltak a letűnt korok javasasszonyai és gyógyítói mindez ellen? Milyen gluténmentes alapanyagokat használtak régen, amelyekkel a hétköznapi ember is helyettesíthette a búzalisztet? Kipróbált receptünkkel bemutatjuk, hogyan készítsünk – kizárólag gluténmentes alapanyagokból – kukoricaprószát, egy egyszerű, hagyományos magyar süteményt.

A különféle emésztőrendszeri problémákkal nem érintettek is feltűnő változásként észlelhették az elmúlt évek során, hogy az éttermekben, cukrászdákban egyre több a „mindenmentes” étel, a könyvesboltok polcain a diétás szakácskönyv, a legtöbb hagyományos étteremben pedig az étlapokon kiemelésre kerültek az ételekben található allergének – írja a lap. Mivel sokan nem tudják, hogy emésztőrendszeri rendellenességeik hátterében egy-egy alapélelmiszer állhat, nehéz megmondani, hogy mennyire gyakori problémáról van szó, azonban becslések szerint az európai lakosság 15-30%-ánál mutatható ki valamilyen enyhébb vagy súlyosabb formában.

Habár jelenleg több intoleranciás beteget diagnosztizálnak, mint valaha, ez nem jelenti azt, hogy néhány évtizeddel, sőt, akár évszázaddal ez előtt ne lettek volna olyan betegek, akiknél valamilyen élelmiszer fogyasztása egészségügyi problémákat okozott. Nagyszüleink idejében még nem volt ilyen fejlett az egészségügy, ráadásul ma már minden nagyobb településen találhatók laboratóriumok, ahol egy egyszerű vérvételt követően napokon belül kézhez kaphatjuk a leleteinket, így hamar utánajárhatunk, hogy a változatos tünetek (pl. hányás, hasmenés, puffadás, bőrirritáció, migrén, rossz közérzet stb.) hátterében valóban intolerancia áll-e.

Amennyiben szeretnél többet tudni a glutén, mit jelent pontosan a gluténérzékenység, és hogy milyen diétát kell követned, ha érzékeny vagy, akkor olvasd el a Hello Vidék cikkét!

Címkék:
egészségügy, vidék, gluténmentes, gluténérzékenység, hellovidék,