Pénzcentrum • 2023. szeptember 1. 18:58
A műanyag ételhordókat vélhetően nem kell senkinek sem bemutatni, tömegével állnak a magyar konyhákban, spájzokban. Azonban bizonyos alkotóelemeik komoly egészségklárosodást okozhatnak a szakértők szerint. Mutatjuk, pontosan melyik vegyianyagokra, összetevőkre kell figyelni, és az is kiderül, milyen tüneteket okozhatnak a kioldódó anyagok.
A magyar háztartások nélkülözhetetlen kellékei a műanyag ételhordók: már-már kultúrája van annak itthon, hogy a szülők, nagyszülők többnapi élelemmel látják el ezekben például a kollégiumban élő egyetemistákat. Sokan esküsznek az elsőre praktikusnak tűnő edényekre, de nagyon nem mindegy, hogy pontosan miből is készülnek a termékek. A tudósok szerint egyre biztosabb ugyanis, hogy bizonyos alkotóelemek komoly egészségkárosodást okozhatnak. Ezek akkor oldódhatnak ki az ételhordókból, ha mondjuk felmelegítjük őket, vagy savas ételeket tárolunk bennük.
Mitől is kell félni?
A biszfenol A, közismertebb nevén BPA egy olyan vegyi anyag, amelyet az Egyesült Államok Környezet-egészségügyi Tudományos Intézete szerint évek óta használnak bizonyos műanyagok előállításához, hogy tartósabbá és törésállóbbá tegyék azokat. A szakértők szerint a BPA potenciálisan egészségkárosító lehet.
A vizsgálatok a BPA-expozíciót számos egészségügyi probléma nagyobb kockázatával hozták összefüggésbe, mint például a meddőség, a magzat megváltozott növekedése, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar és a gyermekek agressziója, a policisztás petefészek szindróma, az endometriózis és a szívbetegségek - mondta Laura Vandenberg, a Massachusetts Amhersti Egyetem környezet-egészségügyi tudományok professzora a CNN-nek.
Az élelmiszertárolókon kívül a BPA-t számos más termékben is felhasználták, például törésálló ablakokban, vizespalackokban és szemüvegekben, valamint a fém konzervdobozokat, palacktetőket és vízvezetékcsöveket bevonó gyantákban. Vandenberg szerint a műanyagtermék összetétele attól is függhet, hogy melyik évben vásároltuk őket.
A műanyag ételhordók a mosogatógépben való mosogatása vagy durva súrolókefékkel súrolása növeli veszélyes anyagok kioldódásának kockázatát a műanyagokból. Az erősen savas élelmiszerek - például paradicsom vagy citrusfélék - hasonló hatást válthatnak ki
- mondta Vandenberg. A karcolások mély barázdákat is létrehozhatnak az edényen, amelyekben a baktériumok megtelepedhetnek - tette hozzá James Rogers, a Consumer Reports élelmiszerbiztonsági kutatási és tesztelési igazgatója. Hozzátette, hogy egyes műanyag edényeken a "mikrohullámú sütőben is használható" felirat nem jelenti azt, hogy a termék egészségügyi szempontból teljesen biztonságos.
A lágyítószerek és vegyianyagok egy része a műanyag ételhordókból a melegítés során kioldódhat az ételbe. Ezért azt javasoljuk, hogy az ételt a műanyag edényből tegyük át mondjuk egy üvegtálba, és így mikrózzuk meg
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
- hívta fel a figyelmet. Hozzátette, az edény elszíneződése azt jelezheti, hogy a műanyagban kémiai változás történt, általában ez azért történik, mert sok kis mikrolyuk vagy mikroszakadás keletkezett, végső soron az elszíneződés azt jelenti, hogy a műanyag elkezdett lebomlani - magyarázta.
Minden sérült műanyag élelmiszertároló edényt ki kell dobni! - hívta fel a figyelmet Sam Cole, a National Safety Foundation globális igazgatója,
Ezt teszi a BPA a szervezetben
Az amerikai Környezetegészségügyi Tudományos Intézet szerint a BPA-nak való napi kitettség nagy része a táplálkozáson keresztül történik.
Azért aggódunk a BPA miatt, mert egészen az 1930-as évekig visszamenőleg, amikor gyógyszerként való felhasználását tesztelték, egyértelmű volt, hogy úgy hat, mint az ösztrogén. Ez egyelég erős hormon, amely fontos a reprodukció és a termékenység szempontjából, de nagyon fontos a nemi szervek fejlődésében, az agy fejlődésében és az anyagcsere szabályozásában is. Szerepe van az izomfejlődésben és a zsírfejlődésben, így a rendszer megbolygatása komoly egészségügyi következményekkel járhat
- mondta Vandenberg. Hozzátette, hogy a BPA-ban lévő molekulák alakja miatt nagyobb valószínűséggel kötődnek az ösztrogénreceptorokhoz. A szakértő és az amerikai Környezet-egészségügyi Tudományos Intézet szerint általában a "PC" (polikarbonát) feliratú, vagy a hármas vagy hetes újrahasznosítási kóddal ellátott műanyagok valószínűleg tartalmaznak BPA-t.
Néhány gyártó a közfigyelem hatására fokozatosan kivonta a BPA-t és más biszfenolokat a termékeikből, de nem mindegyik tett így. Így a szakértők szerint érdemesebb teljesen elkerülni ezeket az edényeket, és inkább például üveg ételhordókat használni. De a porcelán, vagy a rozsdamentes acél edények is hasonlóan jók lehetnek.