Pénzcentrum • 2023. június 27. 17:07
Nagyanyáinktól még azt tanultuk, hogy elég csupán levágni a sajtról a láthatóan penészes részeket, vagy a kicsit zöld részt kikanyarítani a kenyérszeletből, a többit vígan meg lehet enni. Ám ez korántsem így van, egy mikrobiológus szerint még így is nagyon komoly betegséget lehet összeszedni.
A régiektől még azt tanultuk, hogy ha valami penészes, attól azt még nem feltétlenül kell kidobni: elég csupán levágni a sajtról a láthatóan penészes részeket, vagy a kicsit zöld részt kikanyarítani a kenyérszeletből, a többit vígan meg lehet enni, nem kell az egészet kidobni. Ez azonban nem igaz, komoly betegséget kockáztat, aki így jár el!
Egy mikrobiológus a TikTok-on fejtette ki, hogy a penész és a gomba nem csak az ételek külső felületén képes életben maradni, spórákat kibocsátani.
Nem érdekel, hogy nem lettél még beteg tőle. Nem érdekel, hogy rendszeresen csinálod-e. Ez nagyon nem biztonságos, és komolyan megbetegíthet. Ha az ételen nyilvánvalóan látszik, hogy romlott, dobd ki!
- mondta hozzátéve, hogy még akkor sem biztonságos megenni a penésztől megszabadított ételeket, ha utána megfőzzük őket.