Énekes Gábor • 2023. május 24. 19:00
A főtt és nyers csirke néhány naptól akár egy évig is eltartható, azonban mindezt számos tényező befolyásolhatja. A nyári forróságban péládul gyorsabban romlanak az ételek, így ilyenkor érdemes fokozottan odafigyelni az egyébként is könnyen romlandó és kényesebb húsok tárolására, hűtésére. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, akkor nagy valószínűséggel elkerülhetjük a szezonban jellemzőbb élelmiszer eredetű megbetegedések kockázatát.
Ugyan a csirkehús sem úszta meg az elmúlt időszak horrorinflációját, ez a baromfifajta a legtöbb magyar háztartásban továbbra is alapvető élelmiszernek számít. Ez az egészséges és ízletes fehérjeforrás azonban nagymértékben ki van téve a bakteriális fertőzés kockázatának. Ezért különösen fontos a megfelelő előkészítése, tárolása és főzése - ellenkező esetben ugyanis élelmiszer eredetű megbetegedések forrásává válhat. A csirkehús hűtőben való tárolása kényelmes, de sokakban felvetődhet a kérdés, hogy vajon mennyi ideig lehet biztonságosan hűteni a csirkehúst. Vegyük hát sorra a legfontosabb tudnivalókat!
Meddig tartható el a csirke a hűtőben?
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a nyers csirke körülbelül 1-2 napig tartható el a hűtőben. Tehát a kiolvasztást is végezhetjük a hűtőben, hiszen ez nagyjából 9 órát vesz igénybe. Ugyanez vonatkozik a nyers pulykára és más baromfifélékre is. A főtt csirkénél már kicsit jobb a helyzet – ebben az esetben 3-4 napig fogyasztható teljes nyugalommal az étel. A csirke hűtőben való tárolása segít lassítani a baktériumok szaporodását, mivel a baktériumok 4 °C alatti hőmérsékleten lassabban szaporodnak.
Emellett a nyers csirkét ideális szivárgásmentes edényben tárolni, hogy megakadályozzuk, hogy a csirke leve kiszivárogjon és ezáltal más élelmiszereket is beszennyezzen. A főtt csirkét légmentesen záródó edényben érdemes hűteni. Viszont, ha a csirkét néhány napnál hosszabb ideig kell tárolni, akkor a legjobb természetesen az, ha a fagyasztóba rakjuk.
A nyers csirkedarabok akár 9 hónapig is tárolhatók fagyasztóban, míg egy egész nyers csirke akár 1 évig is lefagyasztható. A főtt csirke ezzel szemben „csak” 2-6 hónapig tárolható a fagyasztóban.
Amennyiben kivennénk a mélyhűtőben tartott csirkehúst, fontos még figyelni a megfelelő kiolvasztásra. A legbiztonságosabb, de egyben legidőigényesebb megoldás az, ha átrakjuk a hűtőbe egy éjszaka erejéig, de emellett használhatjuk a mikrohullámú sütő kiolvasztó funkcióját vagy olvasztótálcát. Jó megoldás lehet még a hideg vizes olvasztás, ami lassúnak tűnhet ugyan, de még mindig kevésbé időigényes, mint a hűtőszekrény és egészségesebb, mintha mikrohullámú sütőt használnánk.
Egy módszert viszont érdemes elfelejteni: a forró vizes olvasztást. Habár ez az egyik legyorsabb megoldás, a forró víz hatására az étel hamar olyan hőfokúra melegszik, ami segíti a baktériumok elszaporodását, másrészt a húsfélék is hamarabb elkezdhetnek megfőni, mint azt szeretnénk.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el, havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Hogyan lehet megmondani, hogy a csirke megromlott-e?
Ha a csirkét néhány napnál tovább hagytad a hűtőben, bizony fennáll az esélye, hogy megromlott. Általánosságban elmondható, hogy az a csirke - nyersen és főzve is -, amelynek lejárt a "fogyaszthatósági ideje", nagyobb valószínűséggel romlott meg – ennek pedig számos árulkodó jele lehet.
- Színváltozás: Az a nyers és főtt csirke, amely kezd elhalványulni, szürkészöld színűvé válni, romlott. A szürkés-zöld penészfoltok baktériumok elszaporodására utalnak.
- Szag: A nyers és a főtt csirke egyaránt savas, ammóniára emlékeztető szagot áraszt, ahogy romlik. Ezt a szagot akkor igazán nehéz észrevenni, ha a csirkét mártásokkal vagy fűszerekkel pácoltad. Ilyenkor a korábban felvázolt szokásos romlási időt vedd alapul. Ha a pácolt csirkének még 4 nap múlva is jó illata van, az nem azt jelenti, hogy meg lehet enni.
- Állag: A nyálkás állagú csirke szintén megromlott és ezen már az öblítés sem segít, mivel nem pusztítja el a baktériumokat. Ezzel maximum azt érhetjük el, hogy a baktériumok átterjedhetnek a baromfiról más élelmiszerekre, konyhai eszközökre és felületekre, ami keresztszennyeződést okozhat.
Romlott csirkét ettem – most mi lesz?
A romlott csirke különféle baktériumokat tartalmazhat, ezért elfogyasztása ételmérgezésnek is nevezett élelmiszer eredetű megbetegedést okozhat. Ide sorolható a Campylobacter, ami egy enterális, azaz bélrendszeri fertőzést okozó baktérium nemzetség és leginkább hasmenéses tünetekkel jár együtt. De említhetjük az egyik leggyakoribb bélfertőzést okozó és ezért széles körben ismert Salmonellát, melyet a húsokon kívül a tengeri állatoktól és tojásoktól is el lehet kapni. Tünete szintén hasmenés, illetve hányinger és láz.
Normális esetben a húson lévő baktériumok eltűnnek egy alapos főzést követően, de a romlott csirke főzése így is kerülendő. Bár az újramelegítés vagy főzés elpusztíthatja a felszíni baktériumokat, nem szünteti meg a baktériumok által termelt toxinok egy részét, amelyek fogyasztása könnyen ételmérgezéshez vezethet.
Az ételmérgezés kellemetlen és néha veszélyes tüneteket produkálhat, többek között magas lázat, hidegrázást, hányingert, hányást, hasmenést, véres székletet és kiszáradást. Egyes esetekben a súlyos ételmérgezés kórházi kezelést igényelhet, és akár halálhoz is vezethet. Jellemzően szezonális megbetegedés (de természetesen az év bármely szakaszában számolhatunk vele), így érdemes nyáron fokozott óvatossággal kezelni az ételeket - a meleg időben ugyanis hamarabb romlanak az ételek. Ha ételmérgezés áll fenn akkor az alábbi óvintézkedéseket érdemes eszközölni:
- Folyadékpótlás
- Ionok pótlása (az elvesztett sók pótlása).
- A hányinger csillapítása.
- Fektetés, pihenés alacsony vérnyomás esetén.
- Fájdalomcsillapító, görcsoldó