6 étel, amit egyálalán nem kellened enned, a magyarok mégis imádják: ezért szörnyen veszélyes

Énekes Gábor2023. április 7. 15:57

Szinte mindenhonnan dől ránk a 'junk food' - szupermarketek és kisboltok polcain, munkahelyeken, iskolákban és automatákban is adja magát a lehetőség, hogy két teendő közt gyorsan bedobjunk valami ízleteset. A gyorsételek elérhetősége és kényelme megnehezíti annak korlátozását vagy elkerülését. A teljes absztinencia talán nem is a legjobb megoldás, viszont érdemes tisztában lenni azzal, hogy mely ételeket és miért érdemes kerülni.

Mindannyiunknak vannak gyengeségei: Egy nagy tál csokoládéfagylalt egy hosszú, stresszes nap után. Az a doboz kóla néhány szelet pizzával péntek este. Egy hamburger és sült krumpli abban az új étteremben, amiről mindenki áradozik.

A "mindent csak mértékkel" mondás nem véletlenül létezik. A legtöbb orvos és táplálkozási szakember tudja, hogy ha teljesen megvonod magadtól a szeretett ételeket, az többnyire visszafelé sül el, és sokkal többet eszel belőlük, mint kellene. Vannak azonban bizonyos ételek, amelyeket a gasztroenterológusok 99%-ban elkerülnek. Ezen élelmiszerek egyike sem fog éveket elvenni az életedből, ha időnként megeszed őket, de a szakemberek túlnyomó része messziről kerüli őket.

Fehérjeszeletek

A fehérjeszeletek egészségesek, igaz? Bár egyesek - például a valódi gyümölcsökből és diófélékből készültek - jobbak, mint mások, Dr. Harmony Allison, a massachuseths-i Tufts Medical Center gasztroenterológusa a Huffpostnak azt mondta, ő soha nem eszik olyan fehérjeszeleteket, melyek magasan feldolgozott növényi olajokat használnak, például pálma-, repce-, földimogyoró- vagy szójababolajat. Különösen a szuper-feldolgozott fehérjeszeletek vezethetnek jelentős mértékű puffadáshoz, ráadásul bizonyos esetekben számos ismeretlen hasznosságú adalékanyagot tartalmaznak" – mondta, majd hozzátette: "Ugyanannyi fehérjét egy csésze tejben, egy adag mogyoróvajban, dióban vagy tökmagban is megkaphatunk”

Azt se feledjük, hogy sok ember eleve több fehérjét fogyaszt, mint amennyire szüksége van, így könnyen meglehet, hogy már elegendő mennyiséggel rendelkezünk ebből a tápanyagból.

Steak

A gasztroenterológusok jelentős hányada bizony nem kedveli a vörös húsokat sem. Dr. Reezwana Chowdhury, a Johns Hopkins gasztroenterológusa elmondta: "A vörös hús és a feldolgozott hús növeli a vastagbélrák és a vastagbélpolipok kockázatát. Magas a telített zsírok tartalma, de ha mégis fogyasztjuk őket, fontos az elfogyasztott mennyiség: a vastagbélrák kockázata azoknál magasabb, akik napi 100 grammnál többet fogyasztanak (ez alig negyed kiló)".

Hot dog és más feldolgozott húsok

Kevés ember van, aki könnyen lemond néhány szelet illatos szalonnáról vagy hot dogról, de Dr. Rabia De Latour, a new yorki-i Grossman School of Medicine gasztroenterológusa és óvva int az ilyen feldolgozott húsoktól.

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak azok a termékek, melyeket ipari módon részben vagy teljesen más táplálékokból állítanak elő. Ezek jellemzően sok energiát, nagymennyiségű cukrot tartalmaznak, melyek elhízáshoz vezetnek.

"A vörös és a feldolgozott húsok esetében nagyobb a vastagbélrák kockázata is – mondta a szakember, aki szerint azt adatok azt mutatják: a vörös és feldolgozott húsok heti négyszeri vagy többszöri fogyasztása akár 20 százalékkal megnövekedett vastagbélrákkockázattal is összefüggésbe hozható"."

Bőolajban sült hal és egyéb húsok

Finom ugyan a Filet-O-Fish és a dobozos csirkemell is, csak éppen nem tesznek jót a bélrendszered egészségének. Tanulmányok kimutatták, hogy a sütőolaj kedvezőtlenül módosíthatja a bélmikrobiomot, ami az érelmeszesedés (a zsír és más anyagok felhalmozódása az artériák falán) súlyosbodásához vezethet - magyarázta Dr. Mahmoud Ghannoum, mikrobiomkutató és a BIOHM társalapítója. A sült ételeket gyakran feldolgozott növényi vagy magolajban sütik. Ezek az olajok melegítéskor transzzsírokat képezhetnek, amelyek számos egészségügyi problémával, többek között számos betegség fokozott kockázatával járnak. Hosszú távon ez a felhalmozódás olyan következményekhez vezethet, mint a szívroham és a stroke.

Szénsavas üdítő

Ha rendszeresen fogyaszt szénsavas üdítőt vagy bármilyen más típusú cukros italt, lehet, hogy ideje leszoknia erről a szokásáról. "Habár könnyen csúsznak az ilyen italok, bizonyítottan krónikus betegségekkel is összefüggésbe hozhatók, például a cukorbetegséggel és a szívbetegségekkel - mondta Dr. Simon C. Matthews, a Johns Hopkins gasztroenterológusa.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emellett gyakran a puffadás, böfögés, illetve reflux gyomor-bélrendszeri tünetek kiváltása is köthető hozzájuk, különösen, ha szénsavas és koffeintartalmú formájukban kombinálják őket.

A szakemberek arra külön felhívják a figyelmet, hogy alkohollal párosítva még nagyobb kockázatnak tesszük ki magunkat. Ha az alkoholt energiaitallal fogyasztjuk, kevésbé érezzük magunkat részegnek és energikusabbak vagyunk, aminek hatására jóval több alkoholt fogyasztunk. Eközben az ember kevésbé veszi észre alkohol okozta károsodás jeleit, például a beszéd elmosódottságát, a rossz koordinációt és a memóriazavart.

Fehér kenyér

Dr. Shilpa Grover, a Brigham and Women's Hospital gasztroenterológiai részlegének igazgatója szerint a finomított gabonafélék nem tesznek jót a bélrendszerünknek.

A táplálkozási szokásokat értékelő tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy a vörös és feldolgozott húsok és a finomított gabonafélék magas bevitele a divertikulitisz kialakulásának fokozott kockázatával jár" - mondta.

Ezt az elnevezést a vastagbél falán lévő zseb vagy zsák alakú kitüremkedésre használják és a leggyakoribb tünetei a gyakori székrekedés, Megváltozott székelési gyakoriság, illetve a puffadás. A korábban feltételezettekkel ellentétben a diófélék, a kukorica és a pattogatott kukorica nem jár együtt a divertikulózis, illetve az olyan szövődmények, mint a divertikulitisz vagy a vérzés kialakulásának kockázatának növekedésével"."

A betegség megállapítása után a legfontosabb teendő a széklet rendezése, melyre a rostdús diéta és a mozgás jelentheti a megoldást. Megelőző intézkedésként pedig a sok vízfogyasztást, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás elkerülését ajánlják a szakemeberek.

Ha most azon szomorkodnál, hogy a nyári hónapokat egyetlen hot dog nélkül kell töltened ne aggódj: Egy-két hot dog nem fogja tönkretenni a bélrendszered egészségét. De nagyon fontos a mértékletesség. A legtöbb ember számára fenntarthatóbb az a megközelítés, ha alkalmanként élvezheti kedvenc édességeit. Ha nem vagy biztos a különböző élelmiszerek rád gyakorolt hatásával, keress fel egy egészségügyi szakembert, aki személyre szabott tanácsokkal láthat el.

Címkék:
elhízás, egészség, energiaital, betegség, stroke, táplálkozás, cukorbetegség, alkoholfogyasztás, egészségmegőrzés, tápanyag, egészségtelen, egészség megőrzése,