MTI • 2022. szeptember 29. 16:30
A világ lakosságának 80 százaléka rendszeresen fogyasztanak koffeint valamilyen formában, amely nem feltétlenül kávét jelent. A kávé számos más vegyületet is tartalmaz, amelyek jelen lehetnek, a kávéból kinyert koffeinben, ami ilyen értelemben nem nevezhető "tisztának". A kinyert természetes és a kémia folyamattal előállított koffein között hatásukat tekintve pedig nincs különbség - közölte a Magyar Energiaital Szövetség.
Az energiaitalban és a kávéban van a legtöbb koffein, de kisebb mennyiségben számos más élelmiszerben is megtalálható.
David Blum, a Lille-i Egyetem és Anne-Laurence Boutillier, a Strasbourgi Egyetem kutatói publikálták SZINTETIKUS KOFFEIN KUTATÁSUK eredményét, amely szerint a rendszeres koffeinbevitel javítja a memóriáért felelős agyterület működését, ezzel pedig segít az öregedési memóriazavar, vagy az Alzheimer-kór elkerülésében. Gray Arendash, a floridai egyetem kutatója szerint felnőtt emberek esetében 500mg napi koffein mennyiség (kb. 6 doboz energiaital vagy 6 csésze presszókávé) lenne az a mennyiség, amely nem csupán megakadályozza a memóriazavar kialakulását, hanem hatékonyan kezeli is a betegséget.
Ettől függetlenül a világ egyik legnagyobb (66.531 emberen elvégzett) kutatása (EFSA) szerint is egy egészséges felnőtt biztonsággal bevihet napi 400mg koffein mennyiséget - azaz naponta megihat például 5 doboz energiaitalt vagy 5 csésze presszókávét.