Pénzcentrum • 2022. május 26. 14:01
Az alfa-gal-szindrómát (AGS), közkeletű nevén húsallergiát egy magányos csillag nevű kullancs csípése okozza: olyan anyagot juttat a szervzetbe, ami miatt allergiás reakciók jelentkezhetnek vörös húsok fogyasztása után.
Ez a kullancs alfa-gal cukrot juttat a szervezetbe, ami olyan immunválaszt válthat ki, ami miatt a fertőzött embereknél allergiás reakciók jelentkezhetnek vörös húsok fogyasztása után - írja a Bors.
A betegségben szenvedőknek mindent meg kell tenniük, hogy elkerüljék a reakciót kiváltó ételeket, tehát a vörös húst. Azonban a diagnosztizáltak számára vigaszt jelent, hogy a húsérzékenység nem tűnik tartósnak, és gyakran négy-öt év alatt megszűnik
A terjedés sebessége arra késztette a kutatókat, hogy mérlegeljék az AGS lehetséges hosszú távú szövődményeit. Egészséges ember, amikor marhát és sertést fogyaszt, a szervezete nem reagál az alfa-galra, mikor azonban egy kullancscsípés behozza a molekulát, az immunrendszer betolakodóként ismeri fel, és ellene antitesteket, úgynevezett immunglobulin E (IgE) antitesteket termel.
A kialakuló allergiás reakciók lehetnek olyan enyhék, mint a szájban jelentkező bizsergés, vagy olyan szélsőségesek, mint az anafilaxiás sokk.