Pénzcentrum • 2021. október 13. 16:41
Hamarosan kezdetét veszi az influenzaszezon és a koronavírus járvány negyedik hulláma sem tetőzött még, az esetszámok egyre nőnek. Az immunrendszerünknek, akár a fertőzések megelőzése, akár a teljeskörű gyógyulás érdekében szüksége van támogatásra: vitaminokra, ásványi anyagokra. Összegyűjtöttünk 8 olyan őszi gyümlcsöt, zöldséget, fűszert, amellyel a leginkább felturbózhatjuk az immunrendszerünket.
A fertőzések elkerülése és továbbadása érdekében továbbra is javasolt a fokozott odafigyelés a higiéniára, kézfertőtlenítés, maszkhasználat, valamint az oltás felvétele annak érdekében, hogy ne betegedjen meg az ember súlyosan, ne kerüljön kórházba. Ez nem csak a koronavírusra, hanem az influenzára ugyanúgy vonatkozik. Nem szabad azonban a vírusok elleni védekezés közepette megfeledkezni a saját szervezetünk védelmi rendeszerének, az immunrendszernek a szerepéről. Ne csak külsőleg tegyük meg a szükséges lépéseket, hanem fogyasszunk vitaminokban, ásványianyagokban gazdag ételeket ezzel megerősítve a saját szervezetünket
Ősszel az ember hajlamosabb megfeledkezni a napi zöldség-gyümölcs bevitelről, illetve a nyárinál kevésbé változatos kínálat elkedvetleníthet. Pedig éppen ősszel terem rengeteg olyan csemege, amely a szervezetünk számára nálkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal van tele. Ezekből gyűjtöttünk most össze nyolcat a HuffPost cikke alapján:
1. Sütőtök
A hazánkban téli töknek is nevezett tökfélék nem csak őszi dekorációnak kiválók, illetve finomak sütve, hanem még az immundrendszerre is jó hatással vannak. Magyarországon a nagydobosi és kiszombori óriástököt, illetve a pézsmatököt termesztik, amit neveznek még kanadai sütőtöknek vagy sonkatöknek is. A sütőtök C- és A-vitaminban gazdag, gyakran fogyasztják sütve, krémlevesként, smoothiekhoz és sütemény alapanyagként is. A C-vitamin antioxidáns, amely segít felvenni a harcot a kórokozókkal, és az A-vitamin elősegíti az immunrendszer normál működését. Egy bögrényi sütőtök tartalmazza a napi ajánlott A-vitamin bevitel 200 százalékát.
2. Főzőtök
A sütőtök után a főzőtökről sem feledkezhetünk meg, amely gyakorlatilag gyűjtőfogalom: azokat a fajtákat nevezzük így, melyeket főképp főzve fogyasztunk (pl. spárgatök, cukkini, csillagtök). A főzőtököt elsősorban nem a tápanyagok, vitaminok miatt érdemes fogyasztani, mert a sütőtök azokból jóval többet tartalmaz. A rengeteg rost azonban, amely benne található, jót tesz az emésztőrendszernek. Ehhez járul hozzá magas szerves só tartalma is, amely hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, így serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, ezzel hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Ez pedig nem jön rosszul az őszi-téli időszakban.
Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma pedig kiváló folyadékforrás. Amíg tart a tökszezon érdemes minél többet fogyasztani belőle.
3. Karfiol
Nem a legnépszerűbb zöldségünk, azonban az utóbbi években kezdik újra felfedezni magának a gasztronómia. Már nemcsak savanyúságként találkozunk vele, kedvelt köretté vált a "karfiolrizs", krémlevesekbe is sokszor teszik, és rakott formában is népszerű. Ha valamiért idegenkedik is tőle valaki - mert például gyermekkorában nem szerette - érdemes vele tenni újra egy próbát. Ősszel különösen fontos C-vitamin forrás, még akkor is, ha fagyasztva tárolják.
4. Kelbimbó
A másik nagy mumus a karfiol (és a brokkoli) mellett a kelbimbó, azonban egy nagyon hasznos növényről van szó, amely kiváló C-vitamin, B6-vitamin, rost és kálium forrás. Rengetegféleképpen elkészíthető, sütve, zöldség- és húslevesbe főzve, rakott formában és rántva is. Jó hír, hogy C-vitamin tartalmát jórészt megtartja mélyhűtés és főzés után is. Aki nagyon idegenkedik a kelmbimbó erős káposztaszagától, ízétől, az első fagyos napok után szedett zöldséget érdemes vennie, főznie, mert akkor ez a karakteres "aroma" már nem jellemző.
5. Alma
Annyira kézenfekvő, hogy gyakran megfeledkezik az ember az almáról, ami remek rost és C-vitamin forrás, és tartalmaz még kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A- és B-vitaminokat. Aki megteheti, fogyassza nyersen, a héjával együtt, hiszen az tartalmazza a legtöbb vitamint.A tavalyi magas almaárak talán leszoktatták a magyarokat az almafogyasztásról, és már nem jut annyiszor eszünkbe, viszont azóta az árak mérséklődtek, ezért érdemes újra rendszeresen fogyasztani a gyümölcsöt.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A felhasználása is rendkívül változatos: nyersen, ivóléként, gyümölcslevesben, salátában, kompótként, befőttként, lekvárként is fogyasztják. A gyümölcsös szószok alapja lehet húsok mellé, és rengeteg sütemény alapanyaga. Az egyik legegészségesebb nassolnivaló a házi almachips.
7. Körte
A körte nemcsak remek C-vitamin forrás, hanem pektint is tartalmaz, amely táplálja az egészséget szolgáló bélbaktériumokat. A fertőzések elleni küzdelemben a bélflórának is nagy szerepe van, a körtében található pektin így járul hozzá az immunrendszer erősítéséhez.
7. Gyömbér
Nemcsak szárított, őrölt formában fűszerként gondolunk már a gyömbérre, hanem a nyers gyökeret is egyre többen használják sütéshez, főzéshez. A teában szeletelt gyömbér klasszikus népi gyógyír megfázásra, és jellemzően az ázsiai konyha húslevesei sem képzelhetők el gyömbér nélkül. A világon használják hányinger elmulasztására, emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is, viszont a gyömbér antioxidáns tulajdonságokkal is bír, és rákbetegségeknél is jótékonyan segíti a szervezetet. Nincsenek még egyértelmű klinikai bizonyítékok, hogy a náthával hogyan veszi fel a küzdelmet, viszont rengeteg ország népi gyógyászatában alkalmazzák megfázás esetén.
8. Méz
Nem véletlen ajánlják a mézes teát a betegeknek. Nemcsak tápláló - hiszen legalább fele részt glükóz és fruktóz, és más cukrok keveréke -, hanem antioxidánsokat, enzimeket is tartalmaz, amelyek segítenek a betegséggel küzdő szervezetnek. Viszont nem csak betegen érdemes fogyasztani: aki rendszeresen eszik mézet, annak nem kell aggódnia a megfelelő kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink bevitel miatt.A méznek gyulladásgátló, baktériumölő hatása is van, segíti a gyorsabb sebgyógyulást.
Leggyakrabban a mézet édesítésre használják, remek kombinációt alkot citrusokkal, gyömbérrel, zöld teával, illetve hozzá lehet adni a reggeli zabkásához is. Érdemes az őszi időszakban sűrűbben fogyasztani, mint általában.