Megdőlt a tejmítosz: tényleg nem tesz jót a szívünknek a magas zsírtartalmú?

Pénzcentrum2021. szeptember 25. 13:01

Kutatásban vizsgálták a tejtermék fogyasztásnak, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések összefüggését. Az eredmények alapján megdőlni látszik a tévhit, miszerint a tej egészségtelen, ugyanis a tejzsírsav csökkentheti az érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A friss kutatásban, amelyben elsőként svédeket figyeltek meg, mintegy 4000 60 év feletti vett részt. A kutatás alapján azok a személyek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak tejzsírt, kisebb esélyük volt arra, hogy szív-és érrendszeri betegségben szenvedjenek. Bár az eredmények még hagynak kérdéseket maguk után, az látható, hogy a tejtermékek fogyasztása valóban nagy szerepet vállalhat az egészséges életmódban, és a betegségek megelőzésében.

A CNN írt az eredményekről, amelyben a világ legnagyobb tejtermék fogyasztó országait vizsgálták. A nemzetközi kutatócsoport 4150 svéd 60 éves zsírsav szintjét vizsgálta, átlagosan 16 évig követve azt, külön figyelmet szentelve annak, hogy hányan haltak meg szívroham, agyvérzés vagy keringési panaszok következtében.

A statisztikai korrekció után, ahol kizárták az egyéb, ismert kockázati tényezőket, mint az életkor, jövedelem, életmód, a kutatók azt találták, hogy akiknek magas a zsírsavszintje, ami utal a tejzsírok magas bevitelére, alacsonyabb a szív-és érrendszeri betegségek kockázata. A csapat ezt követően más országokban is megerősítette ezt, miután a svéd eredményeket 17 másik vizsgálattal ötvözve mintegy 43 ezer embert vizsgáltak meg Dániából, Angliából és Amerikából.

A tejzsíron kívül más tényezők is befolyásolhatják tanulmányunkat, azonban a kutatás végére láthatjuk, hogy a tejzsír nem árt.

-mondta Matti Marklund, a Sydney -i George Institute for Global Health vezető kutatója.

Bár érdekes összefüggések ezek, további vizsgálatokra van szükségünk ahhoz, hogy megfejtsük és megértsük a tejzsírok, és a tejtermékek egészségre gyakorolt hatásait.

A kutatás vezető szerzője, Kathy Trieu, a George Institute kutatója szerint egyes tejtermékek, különösen az erjesztett tejtermékek pozitív hatással vannak többek között a szív egészségére is.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a tejtermékek tápanyagokban gazdagok, és az egészségre gyakorolt hatása nagyban függ a tejtermék típusától. Mivel a hatás inkább a típusból fakadhat, nem feltétlen a zsírtartalomtól, ez kétségeket ébreszthet abban, hogy jó-e elkerülni a tejzsírokat. Tanulmányunk ugyanis azt sugallja, hogy a tejzsír bevitelének csökkentése, tejtermékek mellőzése nem biztos,hogy a legjobb választás szívünk egészségének megőrzése érdekében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

-tette hozzá a kutató, aki szerint fontos megjegyezni, hogy bár a tejtermékek gazdagok telített zsírokban, és más tápanyagokban, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás részét képezik. Más zsírok, és növényi olajok még nagyobb egészségügyi előnyökkel járhatnak, mint a tejzsírok.

Bár az adatok inkább összefüggést mutatnak, mint ok-okozatot, Alice Lichtenstein, a Tufts Egyetem Kardiovaszkuláris Táplálkozási Laboratóriumának igazgatója, és vezető tudósa elmondta, hogy a legnagyobb aggodalmát ezzel a kutatással kapcsolatban az okozza, hogy a friss tanulmány eredményei értelmezhetőek úgy, hogy minden teljes zsírtartalmú tejtermék csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Azonban elmondása szerint az adatok egy része nem támogatja ezt az állítást.

A legmagasabb tejbeviteli biomarkerrel rendelkező csoportnak alacsonyabb volt a testtömegindexe, aktív életet folytattak, egészséges életmóddal, ennál fogva kevesebb volt az esélyük arra, hogy kialakuljon a szív-és érrendszeri betegség. Az elemzések során a maradéknál a zavar nem volt kizárható. Az adatok nem egységesek, ráadásul nem tudták megállapítani az ok-okozati összefüggést.

Hazánkban is pusztít az alattomos népbetegség, sokan nem is tudják, hogy betegek. A magas vérnyomás, a szív-sés érrendszeri betegségek nálunk is jelentősen hozzájárulnak a halálozási arányhoz. A szívbetegek akut kezelésében élen járunk, de a hosszú távú túlélési arány így is meglehetősen alacsony, az akut szívinfarktust követően az egy éven belüli halálozás Magyarországon 19,6%, szemben az ausztráliai 7,3%-kal. A Pénzcentrum korábbi cikkében ír a KardioKözpont tavalyi, a Szív Világnapja alkalmából készített 500 fős reprezentatív kérdőíves kutatásáról, amiből kiderült, hogy siralmas a helyzet hazánkban. A felmérésből ugyanis kiderült, hogy a válaszadók csaknem 80 százalékának van valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel rendelkező családtagja, 36 százalékuk pedig önmaga is érintett valamelyik kórképben (magasvérnyomás, érszűkület, szívinfarktus).

Címkék:
tejtermék, kutatás, vérnyomás, magas vérnyomás, betegségek, szív és érrendszeri megbetegedés, szívinfarktus,