Tényleg egészségesebb? Nagy tévhit dőlt meg a levegős fritőzökről

Pénzcentrum2021. március 28. 13:00

Tényleg egészségesebb ételeket készíthetünk a levegős fritőzökkel, mint a hagyományos olajsütőkkel? Igen is, meg nem is: a képlet nem ennyire egyszerű. A szakértők szerint bár valóban a legtöbb ételt egészségesebb levegővel megsütni, megfőzni, mint olajban kisütni, de bizonyos alapanyagoknak pont, hogy nem tesz jót a légfritőz. Az is tévhit, hogy semennyi olaj nem kell ezekbe a készülékekbe - sőt, az egészsgünk érdekében egy minimális mennyiséget muszáj használni.

Az olajban sült ételek ugyan finomak, ám tanulmányok szerint jócskán növelhetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Amióta divatba jöttek a forrólevegős fritőzök, sokan úgy gondolják, hogy az egészségügyi kockázatok nélkül évezhetik kedvenc rántott ételeiket. De ez tényleg így van? Egészségesebbek azok az ételek, amelyek ezekben a sütőkben készültek? A HuffPost szakértőkkel járta körbe a dolgot.

A levegős fritőz az egyik legjobb módja annak, hogy a sült ételek ugyanolyan állagúak és ízűek legyenek, a velük együtt járó egészségtelen zsírok nélkül - mondta Bansari Acharya táplálkozási szakember. Hozzátette, ez a módszer megőrzi azokat a tápanyagokat az ételekben, amiket amúgy a forró olaj kiirtana belőlük. Emellett a levegős sütés csökkenti a transz- és telített zsírok mennyiségét, csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

A szakember szerint az olajsütéshez képest egyértelműen a levegős sütés az egészségesebb megoldás. Ennek nyilvánvaló oka, hogy az ételeket egy nagy adag olajba merítjük, míg a légsütésnél egyszerűen a hő és az erős ventilátor süti meg egyenletesen az ételeket. Ám tévhit, hogy a készülékekbe egyáltalán nem kell olajat tenni:

A levegős sütőben készített ételhez is kell tenni minimális mennyiségű olajat, de az étel így is sokkal kisebb zsírtartalmú lesz, mint a hagyományos módszerekkel. Igyekezzünk minél kevesebb olajat használni: épp annyit, hogy az étel ne ragadjon bele a sütőbe

- mondta Morgyn Clair dietetikus. Gisela Belen Bouvier pedig azt jegyezte meg, hogy minimális olaj mindenképpen kell az egészségünk érdekében:

Szükségünk van zsírra az étrendünkben hormonszabályozáshoz, hogy legyen energiánk, de nem mindegy, mennyit viszünk be belőle

- hívta fel a figyelmet a szakértő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tényleg egészségesebb?

A szakértők arról is beszéltek, hogy a levegőben sütött ételek tápértéke még meg is emelkedhet.

Légfritőzben sütve vagy főzve az olyan keményítőt tartalmazó alapanyagok, mint az édesburgonya, a kukorica, a bab és a hüvelyesek a legtöbb ember számára könnyebben emészthető lesz

- mondta Ella Davar bejegyzett dietetikus. Viszont más ételek, mint a hús és a sajtok akár egészségtelenek is lehetnek, ha levegőn sütjük őket.

Az úgynevezett késői glikációs végtermékek (Advanced Glycation End-products, AGE) akkor keletkeznek, amikor az ételeket magas hőmérsékletnek, száraz főzési, sütési módszerekkel készítjük el, például a levegvel sütjük meg. A fehérjében és zsírban gazdag ételek, például húsok és sajtok esetében ilyenkor keletkezik a legmagasabb AGE-szint

- hívta fel a figyelmet Karen Smith dietetikus. Az AGE-k felgyorsítják az öregedési folyamatokat, és a demencia fokozott kockázatával jár a fogyasztásuk.

Címkék:
vásárlás, egészség, konyha, olaj, szívbetegség, egészséges életmód, sütés, tápanyag,