Pénzcentrum • 2019. április 10. 12:30
Az adalékanyag, amely frissen tartja a kekszeket és más közkedvelt élelmiszereket, rontja a szervezet teljesítőképességét az influenza elleni harcban, derült ki amerikai tudósok egy egereken végzett kísérletéből. Három nappal tovább tartott azoknak az egereknek a gyógyulása, akik influenza ellen oltást kaptak, és közben ezt a tartósítószert fogyasztották.
A terc-butilhidrokinon tartósítószer ronthat az influenza elleni oltószer hatékonyságán - közölte a hirado.hu. Az egereken végzett kísérletből az derült ki, hogy több gyulladás alakult ki azoknál az alanyoknál, akik a szert fogyasztották, és három nappal később gyógyultak meg, mint a kontrollcsoport.
- mondta el Robert Freeborn, a Michigani Egyetem toxikológusa az Orlandóban megrendezett kísérleti biológiai találkozón.
A vizsgált adalékanyag segít stabilizálni a zsírokat, és számos ételben megtalálható tartósítószerként: főzőolajokban, fagyasztott húsételekben - különösképp a tengeri halfilében -, illetve a feldolgozott élelmiszerekben, mint a kekszek, burgonyaszirom és egyéb sült ropogtatnivalók.
A kutatásból kiderült, hogy a kísérleti egerek szervezetében, akik ettek az adalékanyagból, több vírus volt kimutatható, és gyulladás is volt a szervezetükben. A tüdejükben isfokozottabb volt a nyálkatermelődés.