Pénzcentrum • 2017. október 9. 12:00
Magyarország Európa egyik legnagyobb nyúlhúsexportőrének számít, ugyanakkor a belföldi nyúlhús fogyasztásában a rangsor végén kullogunk. Itthon a becsült nyúlhúsfogyasztás fejenként nagyjából 2-3 dekagramm évente, míg a mediterrán országokban meghaladja a 2 kilogrammot is. Nyáron országos kampány indult a nyúlhúsfogyasztás ösztönzésére. Csakhogy az ízlésen kívül más tényezők is szerepet játszanak abban, hogy a magyar családok nagy része nem eszik rendszeresen nyúlhúst: sokan akkor sem tudnák megvenni azt, ha akarnák, hiszen kilója közel háromszor drágább, mint a csirkéé.
- mondta a Pénzcentrum megkeresésére Dr. Badacsonyiné Kassai Krisztina, az MDOSZ Tudományos Bizottságának tagja, hozzátéve, a nyúlhús alacsony allergenitású, vagyis ritkán allergizál.
Emellett könnyen emészthető, laza rostozatú hús, és várandósoknak például az értékes tápanyagai miatt különösen ajánlott. Ráadásul alacsony a zsír- és kalóriatartalma is. Arra a kérdésre, hogy ha a hús ennyire egészséges, mégis mi lehet annak az oka, hogy viszonylag keveset fogyasztanak belőle a magyarok, a szakember azt válaszolta, meghatározó az, ahogyan a nyúlhoz érzelmileg állunk.
- mondta az MDOSZ munkatársa.
Nem csak ízlés kérdése
Nyáron országos kampány indult a nyúlhúsfogyasztás ösztönzésére. Augusztusban a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy István arról beszélt, erre azért is van szükség, hogy stabilizálni lehessen a nyúltenyésztők helyzetét.
A fő cél a belföldi kereslet bővítése, ugyanis jelenleg a legtöbb nyúlhúst exportáljuk. Magyarországon a becsült nyúlhús fogyasztás fejenként mindössze 2-3 dekagramm évente. Összehasonlításképp Nagy István megemlítette, a mediterrán országokban ez meghaladja a 2 kilogrammot is.
Ennek korántsem csak az lehet az oka, ahogy a nyúlhoz érzelmileg állunk. Megnéztük, hogy a nagyobb áruházakban milyen áron juthatunk hozzá egy kiló pecsenyenyúlhoz. Az online áruházakban keresgéltünk, és például a GRobyban és a Príma áruházban egyáltalán nem is tudnánk nyúlhúst vásárolni.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Az Auchanban viszont találtunk, a darabolt pecsenyenyúl kilójáért 2715 forintot kérnek, 1 kilogramm pecsenyenyúl lapocka ára 1998, míg a combé 3776 forint. A Tescóban utóbbi kilójáért 3 776 forintot kell fizetni, a darabolt házinyúl kilója pedig 2 718 forint. A Tesco friss nyúl apróhús kilója pedig 1 998 forintba kerül.
A KSH adatai szerint ugyanis a bontott csirke kilójának átlag fogyasztói ára 2016-ban 779 forint volt. A Tescóban a csirke felsőcomb kilójáért 614 forintot, az alsócomb kilójáért 539, a friss csirkemellfilé kilójáért pedig 1 399 forintot kell fizetni. Az Auchanban a csirke alsócomb kilójáért 750, a felsőcombért szintén ennyit kell fizetni. Egy kiló Tanyasi csirkemellfilé pedig 2499 forintba kerül. A Príma áruházban 499 forintért vehetünk pecsenye csirkecombot, egy kiló alsócombot pedig 649 forintért vásárolhatunk.
Még a sertéshússal is jobban jár anyagilag a család. A KSH adatai szerint a sertéscomb kilójának éves fogyasztói átlagára tavaly 1110 forint volt. A Tescóban kilójáért 1 199 forintot kell fizetni, és az Auchanban is kaphatunk már ennyiért.A Príma áruházban egy kiló sertéscombot 1290 forintért vehetünk, míg a GRobyban a Jó hentes friss seréscomb ára 1798 forint.