Pénzcentrum • 2017. augusztus 4. 14:00
Egy dühös ausztrál szakács Instagram bejegyzése járta körbe az elmúlt hetekben a magyar sajtót: a séfnek elege van a hamis ételallergiásokból. Patrick Friesen szerint ezzel azok kerülnek nehéz helyzetbe, akik tényleg betegek. Ráadásul a szakemberek szerint az "áldiéta" nemcsak drága, de még veszélyes is az egészséges embereknek.
Manapság a mindenmentes ételek korát éljük. Egyre divatosabb, hogy az élelmiszer érzékenységgel nem rendelkező emberek is "mentes" termékeket fogyasztanak. És ezt támasztja alá Patrick Friesen, ausztrál séf posztja is.
A szakács a rendelések láttán eléggé kiborult és az alábbi szöveget írta a képe alá. “Lehetne kérnem, hogy azok, akik allergiára hivatkozva mindenféle extra kéréssel állnak elő, tisztába jöjjenek azzal, hogy mit ehetnek és mit nem? Allergiás a rákra, de az osztriga jöhet? Gluténallergiás, de a glutén csak a kenyérben zavarja? Vegetáriánus, de a csirkeszárnyat megeszi? Találjátok ki végre, mit akartok! Rohadtul megnehezítitek azoknak a dolgát, akik tényleg szigorú diéta szerint kell, hogy éljenek, és szeretnének étteremben enni." - írja a DiningGuide.
KATTINTS! Attól még, hogy gluténmentes nem feltétlen egészségesebb
Mi ezzel a baj?
Amellett, hogy az "áldiétázok" megnehezítik a valódi betegek dolgát, a feleslegesen tartott diéta nemcsak drága, de veszélyes is lehet.
- válaszolta a Pénzcentrumnak Bartha Kinga, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Tehát hiába egyre népszerűbb a mindenmentes táplálkozás, de nem ad igazi értéket. A kutatások szerint sokkal inkább kellene odafigyelnünk a só, cukor és zsírok bevitelének mennyiségére, de az adagok mérete is nagyon fontos, a színes, változatos és kiegyensúlyozott étrend mellett.
KATTINTS! 76 ezret bukhatsz évente: sok beteg nem ismeri ezt a kedvezményt
Fontos azzal is tisztában lennünk, hogy az élelmiszeriparban a biztonság a legfontosabb, ha azonban az élelmiszer biztonságról beszélünk, akkor gyakran kerülhetnek az ételekbe mesterségesnek hangzó, vagy E-számokkal jelölt adalékanyagok, amelyek igazából sokszor természetesek és az emberi szervezetre egyáltalán nem veszélyesek.