Pénzcentrum • 2016. augusztus 17. 11:03
Idén nyáron is sokan esnek áldozatul az "albán fagyimaffiának": vagyis annak, hogy néhány helyen a jó kinézet ellenére silány minőségű, íztelen, akár az egészségre is káros fagyit kapunk. Ráadásul már olyan cukrászdák is vannak, akik egyenesen azzal hirdetik magukat, hogy náluk "kézműves"albán fagyi kapható. De miért akarná valaki magát ezzel hirdetni?
Egy meglepő hirdetésre bukkant az egyik olvasónk a napokban. Egy budapesti cukrászda ablakán ugyanis az a felirat díszeleg, hogy "Albán kézműves fagyizó". De akkor most, hogy is van ez? Ez a fagyi valóban egyszerre albán és kézműves is?
Most akkor mégis kézműves fagylaltot árulnak?
Korábban már hosszabban foglalkoztunk az "albán fagyizókkal", amelyek egyre nagyobb problémát jelentenek a magyar cukrászoknak. Ugyanis ezekben az egységekben általában szakmai háttér és végezettség nélkül dolgoznak, sokszor ellenőrizetlenül - például az ilyen helyeken sokszor a fagylaltokat éjszaka felolvasztják és reggel újrakeverik - ez pedig élelmiszerbiztonság szempontjából nagyon kifogásolható.
KATTINTS! Ezeket a fagyizókat mindenképpen kerüld el idén nyáron
Arról, hogy lehet-e egy fagylalt egyszerre kézműves és albán a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét kérdeztük, akiknek a válaszából kiderült, hogy kivétel elméletben előfordulhatna, de a gyakorlatban szinte kizárt. A kézműves fagylaltok ugynais - az olasz kézműves fagylalt szabványok szerint - közel nem tartalmaznak annyi levegőt, mint az albán fagyik.
- válaszolta megkeresésünkre a testület.
- tették hozzá.
Miért káros?
A fagylaltokban stabilizátoroknak és emulgátoroknak többszörösét használják fel. Emellett silány alapanyagokkal dolgoznak, a vendégek nem igazán kapnak ilyen helyeken mást, mint: festékeket, aromákat, savót, soványtejport, minimális természetes alapanyagot és rengeteg levegőt.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A jelenséget akár vattacukor-effektusnak is nevezhetnénk, ugyanis a jó minőségű fagylaltba a fagyasztás során maximum 30-35 százalék a levegő, a szóban forgó fagylaltoknál azonban nem ritka a 100 százalékos térfogatnövelés sem, vagyis gyakorlatilag
Miért tehetik ezt meg?
A probléma forrása, hogy jelenleg nagyon laza az élelmiszertörvény fagylaltra vonatkozó szabályozása. Éppen emiatt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szerint az élelmiszertörvény változtatása lenne szükség, ennek érdekében már dolgoznak is egy ajánláson, amit a kormány elé szeretnének terjeszteni.
- tudta meg a Pénzcentrum a testülettől.
Továbbá mivel aggályos ezen fagylaltot készítők bizonyítványainak hitelessége is, ezért kérni fogják a dokumentumok felülvizsgálatát, különbözeti vizsgát és állandó hivatalos tolmácsot vagy nyelvvizsgával rendelkező személyt az élelmiszerelőállítás teljes időtartama alatt - egészítette ki válaszát a testület.