Pénzcentrum • 2016. június 2. 14:10
A legújabb kutatások szerint azok, akik sok rostot esznek hosszú és egészséges életre számíthatnak. Ugyanis a rostban gazdag étrend segíthet megelőzni több súlyos betegségnek a kialakulását. Vajon hazánkban elég rostot eszünk?
A megfelelő mennyiségű rost, vagyis a kenyér, a gabonafélék és a gyümölcsök fogyasztása számos betegség megelőzésében segíthet - írja a Daily Mail a legújabb kutatási eredményekre hivatkozva.
A kutatásban különböző szénhidrátok fogyasztását és az egészség kapcsolatát vizsgálták. A tanulmány elkészítéshez 1600 embert figyeltek meg. A kutatók többféle szénhidrátot is vizsgáltak, ezek alapján pedig arra az eredményre jutottak, hogy azok, akik több rostot ettek, azoknak 80 százalékkal nagyobb az esélyük egy hosszú és egészséges életre.
A magyarázat pedig egyszerű, ugyanis azoknak az embereknek, akiknek rostban gazdag az étrendjük, azoknál sokkal kisebb valószínűséggel alakulnak ki az olyan betegségek, mint a: magas vérnyomás, cukorbetegség, a depresszió, a szívbetegség, a rák, vagy épp a stroke.
Vajon elég rostot eszünk?
Hazánkban az óvodások és az alsó tagozatosok élelmi rost fogyasztásának vizsgálatából kiderült, hogy a gyerekek étrendje nem tartalmaz elég rostot - világít rá a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének és Nestlének korábbi közös kutatása.
A felmérésben 800 szülőt és gondviselőt kérdeztek meg a gyerekek étkezési és mozgási szokásairól. Az eredmények pedig azt mutatták meg, hogy a 4-6 éves óvodások és a 7-10 éves alsó tagozatosok is mindössze a szakemberek által ajánlott napi szükséglet 15 százalékát fogyasztják el reggelire élelmi rostból. Ez pedig a teljes napi étkezést figyelembe véve kevésnek számít az egészséges étrend tekintetében.