Pénzcentrum • 2016. február 18. 14:30
Vannak, akik étel-intolerancia miatt, és vannak, akik csupán "divatból" fogyasztanak gluténmentes termékeket. Mivel azonban az egyértelműen lisztes élelmiszerek mellett a glutén számos készételben, levesporban, szószban, és hústermékben megtalálható, az érintettek mindenből csak olyat fogyaszthatnak, amin fel van tüntetve, hogy nem tartalmaz glutént. Mint kiderült, ez nem feltétlenül van így minden esetben.
Sokan szenvednek ételérzékenységben
Az utóbbi időben egyre több embernél derül fény valamilyen étel-intoleranciára, a gluténérzékenység pedig sok esetben az egyik legnehezebben észrevehető betegség. A puffadás, a gyomorproblémák, a hasmenés vagy székrekedés, bőrproblémák és fejfájás mellett számos tünete lehet. A gluténérzékenység nem gyógyítható, csak életen át tartó diétával kerülhetők el a fent említett tünetek.
Olyanok is vannak, akik valójában nem gluténérzékenyek, csupán "divatból" követik ezt a trendet. Szakértők szerint azonban nem érdemes egyetlen tápanyagot sem teljesen kivenni az étrendünkből saját magunktól, csak ha az orvos is azt tanácsolja. Ráadásul a gluténmentes élelmiszerek nem is feltétlenül diétásak, ugyanis a gyártók sok esetben cukorral és zsírral próbálják visszaadni az eredeti ízt.
A diéta különösen nehéz, mert az egyértelműen lisztes élelmiszerek mellett a glutén számos készételben, levesporban, szószban, hústermékben, és fűszerben megtalálható. Így az érintettek mindenből csak olyat fogyaszthatnak, amin minden kétséget kizáróan fel van tüntetve, hogy nem tartalmaz glutént.
Tényleg csak a címkézett termékek lehetnek jók?
A brit lap rávilágít, hogy a vásárlók a többszörösét hajlandóak kiadni azokra az élelmiszerekre, amelyeken szerepel a "gluténmentes" címke, holott
Ezzel a vásárlókat sok esetben rászedik, hogy olyan termékeket vásároljanak, amire nincs is igazából szükségük. Pedig rengeteg pénzt megtakaríthatnának, ha nem csak a gluténmentes címkét néznék, ugyanis sok termék esetében a címke nélküli termékek sem tartalmaznak glutént.
Gluténmentes címkét csak azokra a termékekre lehet tenni, amelyeket előtte szigorúan ellenőriztek. Ahhoz, hogy ezt a jelölést alkalmazhassák, a vállalatoknak bizonyítaniuk kell, hogy a termék kevesebb, mint húsz milliomod részben tartalmaz glutént. Mivel ehhez speciális alapanyagokra, feldolgozásra, és szigorú tesztelésre van szükség, az árak is magasabbak lesznek.
Mivel a termékeken kötelező feltüntetni az összes allergén összetevőt, ezek alapján - bár alaposan el kell olvasni az összetevők listáját - ki lehet deríteni, hogy az adott élelmiszerben van-e glutén, vagy sem. Bár a bogarászás időigényes, nem elhanyagolható tényező, hogy a gluténmentes termékek ára akár két- háromszorosa is lehet a "hagyományos termékeknek".
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el, havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
A brit lap számításai szerint bizonyos termékeknél 400 százalékkal drágább volt a címkével ellátott termék, így ezek alapján nem csoda, hogy a gluténmentes ipar óriási nyereséget termel minden egyes évben.
Több olyan terméket is találtak, amelyiknél a címke nélküli változat sem tartalmazott glutént:
Természetesen érdemes körültekintőnek lenni, és alaposan elolvasni a címkéket, ugyanis bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem vagyunk elég szemfülesek, és olyan halrudacskákat veszünk, amelyeket zsemlemorzsával paníroztak, vagy olyan mártást, amit liszttel dúsítottak.