Pénzcentrum • 2014. október 24. 10:00
Mire elég 550 forint? Az új, egészséges kórházi koszt napi ötszöri étkeztetéssel elvileg ki kell, hogy jöjjön ennyi pénzből.
2015 januárjában lép hatályba az új közétkeztetésről szóló rendelet. Egészségesebb lesz többek között a kórházi menü is: csökkentett sótartalom, kevesebb cukor és zsír, mindez betegenként 550 forintból.
Ez az összeg azonban hihetetlenül kevésnek tűnik. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) már a jelenlegi négyszeri étkezéssel számolva is kevesli ezt az összeget. Szerintük legalább 600 forintra lenne szükség ahhoz, hogy a rendeleti előírásoknak meg lehessen felelni. Így például annak, hogy a betegek részére biztosítani kell a korlátlan folyadékfogyasztás lehetőségét, a normál, a könnyű-vegyes, és a diétás étkezést napi háromszori főétkezéssel és egy kisétkezéssel (ez a négyszeri étkeztetés a mostani előírás). Az MDOSZ indoklása szerint:
2011 óta létezik a táplálkozás-egészségügyi ajánlás, így azoknak a közétkeztetőknek, amelyek azt bevezették, jelentős változtatásokra nincs szükségük. Eszerint például az egész napos étkeztetés során biztosítani kell legalább:
- fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket,
- 4 adag gyümölcsöt, zöldséget - ide nem értve a burgonyát -, ezekből legalább 1 adagot nyers formában,
- 3 adag gabonaalapú élelmiszert, amelyből legalább 1 adagnak teljes őrlésűnek kell lennie.
Emellett pedig kerülendő élelmiszerek:
- ételpor, leveskocka, sót tartalmazó ételízesítő,
- 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú hús,
- 20 százalék feletti zsírtartalmú húskészítmény,
- koffeintartalmú- vagy energiaital bizonyos formátumban a tea, illetve a kakaó kivételével,
- alkoholt tartalmazó élelmiszer,
- szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp,
- hozzáadott cukrot tartalmazó vagy 50 százalék alatti gyümölcstartalmú gyümölcslevek,
- sertés, baromfi zsír,
- 12 százaléknál magasabb zsírtartalmú tejföl.
Édesség önálló fő-vagy kisétkezésként nem adható, kivéve, ha legalább egyharmad rész gyümölcsöt vagy tejet, tejterméket tartalmaz.
Így a módosítás után a fekvőbeteg-ellátásban több lesz a tej és tejtermék, a zöldség-gyümölcs, a teljes kiőrlésű gabona, kevesebb lesz az ételek só-, cukor- és zsírtartalma. Sótartalmú kényelmi termékek (pl. levespor) nem használhatók fel önmagukban ételkészítésre, a zsíros húsok és felvágottak felhasználása is korlátozott lesz. Folyadékpótlásra csak egészséges italok adhatók (pl. megszűnik az túlcukrozott tea).
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el, havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
- tájékoztatta a Pénzcentrumot az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága. Szerintük 550 forintból is megoldható a kórházi betegek ellátása, eleget téve az új előírásoknak. Többek között úgy, hogy:
- helyi termékeket használnak fel
- a helyben megtermelt alapanyagokat akár az ország más területeiről is beszerzik, mert azok még mindig olcsóbbak, mint a nagyobb távolságból érkező, drágább alapanyagok
- illetve a helyi munkaerő alkalmazása is további költségcsökkentő tényező.
A helyi termelés és a helyi fogyasztás összekapcsolását célzó, elvégzett jogszabályi módosítások, illetve az, hogy a helyi termelőket mentesítették a közbeszerzési eljárás alól, lehetőséget adnak az alapanyagtöbblet biztosítására, mellyel a szállítási, csomagolási és tárolási költség is csökkenthető - szögezi le az államtitkárság.