Pénzcentrum • 2014. február 18. 17:01
Mától drasztikusan csökkenteniük kell az élelmiszergyártóknak termékeik transzzsírtartalmát. A szigorú szabályozás szerint az összzsírsav 2 százalékánál több transzzsír nem lehet egy élelmiszerben. A nemzetközi kutatások szerint a transzzsírok nagymértékben felelősek a szív- és érrendszeri megbetegedésekért, a rák kialakulásáért és az Alzheimer-kórért.
A most életbe lépett változások szerint, tilos olyan élelmiszert árulni, amelyben a zsírtartalom 100 grammjában meghaladja a 2 grammot a transzzsír mennyisége. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár még szeptemberben beszélt az InfoRádióban a transzzsírsav ártalmasságáról és rendeleti szabályozásáról. Elmondta: "megtiltottuk, hogy olyan mérget rakjanak élelmiszerekbe, amitől szív- és érrendszeri vagy daganatos megbetegedések alakulnak ki, hogyha sokat eszünk belőle."
A korlátozásra szükség is van, ugyanis egy tavalyi felmérés szerint Magyarországon minden ötödik élelmiszer transzzsírsav-mennyisége meghaladja a határértéket. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője korábban arról beszélt az InfoRádióban, hogy a transzzsírok életidegen, nagyon ártalmas anyagok.
"A transzzsírok keményített növényi zsírokban keletkeznek, ha hidrogénezve állítják elő a növényi olajból a keményített zsírt, margarint. Testidegenek, nem tudjuk megemészteni ezeket. Lerakódnak az erekre a plakkok"- fogalmazott a szakértő.
A transzzsírok túlzott fogyasztása pedig több betegség kialakulásához vezethet - közölte korábban Pados Gyula főorvos, a Táplálkozási Fórum elnöke. "Egy amerikai felmérés szerint a hidrogénezett növényi zsírok hajlamosítanak a szívinfarktusra, a daganatos megbetegedésre, és fokozzák az Alzheimer-kór kialakulását."
A transzzsírsavak korlátozásával az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének titkára is egyetértett, igaz, Szőlősi Réka szerint a törvényi szabályozás nem elegendő. Úgy véli: "készüljenek komplex társadalmi programok, tehát ne csak egy tápanyagra koncentráljunk, hanem próbáljuk meg a lakosságot megtanítani, hogyan kellene egészségesen étkeznie."
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek fokozatosan kerülnek le a boltok polcairól. Azok, amelyeket már legyártottak a rendelet hatályba lépése előtt, legfeljebb egy évig még forgalmazhatók.