Sokkoló videókon, hogy mossa el a pusztító árvíz Európát: emberek halnak meg, otthonok pusztulnak el

Pénzcentrum2024. szeptember 17. 14:00

Több halálos áldozatot is jelentettek már a közép-európai országokból a napok óta tartó áradások és esőzések következtében. Videókon mutatjuk meg, hol mennyire súlyos a helyzet.

Nem csak hazánkat, hanem gyakorlatilag egész Közép-Európát sújtja a rettenetes árvíz, ami a heves esőzések, valamint több helyen az Alpok jegének olvadása miatt indult meg a nagyobb európai folyókon. Állnak a gátakon Csehországban, Lengyelországban, Németországban és Ausztriában is - utóbbi országban van talán erre a legnagyobb szükség, ahol a Duna 9 méter feletti szintet ért el tegnap a bécsi szakaszon.

Cikkünkben most összegyűjtöttük, hogy az árvíz által súlyosabban érintett országokban hol milyen a helyzet, és videókat is hozunk ehhez - nem túlzás kijelenteni, hogy döbbenetes felvételek keringenek az európai árvizekről.

Hordalék és sebes ár

Bécsben csaknem egy hete folyamatosan esik az eső, és a Németország felé vezető határnál, Passau környékén is jelentős mértékű csapadék hullott. Emiatt mind a Duna, mind az Elba vízszintje jelentős mértékben megemelkedett, Bécs felől napok óta tombolva hozza a víz a felgyűlt hordalékot.

Ausztriából - dacára annak, hogy Közép-Európában itt az egyik legsúlyosabb a helyzet - eddig öt halottról érkezett jelentés. További lakosokat ki kellett menteni, azonban az ő számuk a száz felé közelít. Az országban természetesen a legmagasabb fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Csehországban több folyó is árad

Csehország az Odra és Oprava folyók áradásával harcol az ország egy részében, emiatt Jesenik település gyakorlatilag teljes egészében víz alatt van. Az ország három évtizede nem élt át hasonló árvizet, itt is a legmagasabb szinten van a készültség. Csehországban ma reggel három új halottat jelentettek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Novohradka folyó elérte a 360 centiméteres szintet, ami több évtizedes rekordot jelent ennél a folyónál. Az áradások miatt Bohémia tartomány keleti részében is folyamatos a munka, több százan ragadtak lapátot.

Lengyelországban a Nysa nevű település lakóit egytől egyig arra kérték, hogy hagyják el ne csak az otthonaikat, de a várost is, mert a hatóságok egyelőre nem tudják megfékezni az árhullámot. Donald Tusk elnök operatív törzset állított fel, és arra kérte a lengyeleket, hogy mindenben engedelmeskedjenek az árvízvédelmi szakemberek utasításainak.

Az országban több halálos áldozata is volt már az áradásoknak, csak keddre virradóra négy új halottat jelentettek a hatóságok. Ennél rosszabbul áll Románia, ahol tíznél több halott van.

Címkék:
árvíz, áradás, bécs, csehország, világ, közép-európa, youtube, esőzések, közép-kelet-európai, árvízvédelem,