Megdrágult a casco a magyar autósoknak: sok magyar szívja most a fogát, de akkor is fizetni kell

Pénzcentrum2024. október 18. 16:35

A kötelező felelősségbiztosítási átlagdíjak visszafogottan, 3 százalékkal nőttek az idén az első kilenc hónapban. A cascóbiztosításoknál viszont 20 százalékos drágulás látható - közölte saját adatai alapján az egyik biztosítási cég. Kiderült az is, hogy a leggyakoribb autók, például a Suzukik, Opelek és Toyoták esetében hol tartanak az átlagdíjak.

Mérsékelten, az inflációnál alacsonyabb mértékben drágultak az idei év első kilenc hónapjában a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb). A kérdéses időszakban a Netrisknél megkötött kötelezőknél 59 ezer forint volt az éves átlagdíj, szemben az előző év azonos időszakára jellemző 58 ezer forint alatti értékkel.

Ez kevesebb mint 3 százalékos díjemelkedést jelent, ami elmarad az év első nyolc hónapjában még 3,7 százalékos inflációtól. A visszafogott drágulásban szerepet játszik az, hogy sok autós szintet lépett, azaz kedvezőbb lett a bonus-malus besorolása. Emellett a biztosítók közötti verseny, valamint az autósok tudatossága is lényeges tényező ebből a szempontból. Azaz a legkedvezőbb díjat kínáló biztosítót választják

- mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette, hogy jelentősen, 22 százalékkal 478 ezer fölé nőtt a megkötött kötelező biztosítások száma éves szinten.

Számottevő díjemelkedés a cascónál

A cascodíjak esetében már más a helyzet. A Netrisk adatai szerint január és szeptember vége között megkötött szerződések éves átlagdíja közel 172 ezer forint volt. Ez pedig 20 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi szintet.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A drágulás Besnyő Márton szerint részben magyarázható a szervizelési költségek növekedésével, de ugyancsak hozzájárult a cascodíjak emelkedéséhez, hogy az új autók ára is emelkedett. Augusztusban - a hivatalos KSH-adatok szerint - például 6,6 százalékkal magasabb volt az új autók ára, mint egy évvel korábban. Márpedig cascót leginkább az új vagy fiatal, néhány éves autókra kötnek a tulajdonosok.

Mennyi egy Suzuki kötelezője?

A Netrisk összegyűjtötte a leggyakoribb márkákra vonatkozó jelenlegi - augusztusi kötésekból adódó - átlagdíjakat is. Az idei év nyolcadik hónapjában a Suzukik esetében a kötelező átlagdíja kevesebb mint 48 ezer forint, a cascójuk pedig meghaladja a 120 ezer forintot. A Daciákra szintén 48 ezer forintnál alacsonyabb átlagdíjjal kötöttek kötelezőt az érintettek, ennél a márkánál a cascodíj nem éri el a 105 ezer forintot. A Toyotákra közel 57 ezer forintért kötöttek kötelezőt, a cascójuk viszont átlépi a 158 ezer forintos összeget. Az Opeleknél és a Fordoknál 60 ezer és 65 ezer forint kötelezők átlagdíja, előbbieknél a casco díj 116 ezer, utóbbiaknál 166 ezer forint volt.

Címkék:
biztosítás, casco, kötelező, netrisk, autóbiztosítás, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás,