Egyre gyorsabb, egyre kegyetlenebb hurrikánokra kell készülnünk: ez áll a háttérben

Pénzcentrum2024. október 9. 16:31

A globális felmelegedés hatására egyre gyakoribbá válnak a gyorsan erősödő hurrikánok, amelyek komoly veszélyt jelentenek a partvidéki lakosságra. Az elmúlt időszakban több olyan vihar is kialakult, amely rövid idő alatt jelentősen megerősödött, mielőtt partot ért volna.

Az óceánok melegedése olyan körülményeket teremt, amelyek lehetővé teszik a hurrikánok gyors erősödését. Ez a jelenség akkor következik be, amikor egy hurrikán szélsebessége 24 órán belül legalább 35 mérföld/órával növekszik. A közelmúltban a Milton és a Helene hurrikánok szolgáltattak erre példát - írta a National Geographic.

A Helene hurrikán szeptember 26-án érte el Floridát, miután egy nap alatt 1-es kategóriájúból 4-es kategóriájúvá erősödött. A Milton hurrikán hasonló pályát fut be: a szombaton még csak trópusi viharként jegyzett jelenség mára már 5-ös kategóriájú hurrikánná vált, és várhatóan szerdán éri el Florida középső részét.

Az ilyen típusú gyors erősödések egyre gyakoribbá váltak az elmúlt években, és pusztító következményekkel járnak. Október 24-én az Otis trópusi vihar egy nap alatt 5-ös kategóriájú hurrikánná erősödött, mielőtt 165 mérföld/órás széllel lecsapott Acapulcóra. Szeptemberben a Lee hurrikán esetében a meteorológusok a valaha feljegyzett harmadik leggyorsabb erősödést figyelték meg: a vihar belsejében a szélsebesség több mint kétszeresére nőtt, és 80 mérföld/órás 1-es fokozatú viharból 165 mérföld/órás 5-ös fokozatú hurrikánná vált.

Egy tavaly a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint a partoktól számított 240 mérföldes körzetben a gyorsan erősödő viharok ma már jóval gyakoribbak, mint 40 évvel ezelőtt. Ilyen volt például a 2022-es Ian hurrikán és a 2018-as Michael hurrikán is. Ez utóbbi egy nap alatt 2-es kategóriájúból 5-ös kategóriájúvá erősödött, mielőtt partot ért volna Floridában, több tucat emberéletet követelve és 25 milliárd dolláros kárt okozva.

A partvidéken élők számára különösen veszélyesek azok a hurrikánok, amelyek közvetlenül a partot érés előtt erősödnek meg gyorsan. Ilyenkor az eredetileg elrendelt evakuálások elégtelennek bizonyulhatnak, és emberek ezreit hagyhatják kiszolgáltatott helyzetben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A gyorsan erősödő hurrikánok kialakulásához számos tényező együttállása szükséges. Brian Tang, az Albany Egyetem légkörkutatója szerint "egyszerűen mindennek összhangban kell lennie". A meleg óceánvíz, a párás levegő és az alacsony függőleges szélnyírás mind hozzájárulnak a jelenséghez.

A tudósok most új módszereket fejlesztenek ki, amelyek segítségével pontosabban előre jelezhetik a gyors erősödést, és így időben figyelmeztethetik az embereket erre a növekvő veszélyre.

Címkék:
biztosítás, vihar, viharkár, nap, globális, gyors, hurrikán,