Megregulázott aszfaltbetyárok: évi  6 ezer forintért kötnek biztosítást a mikromobilitási eszközökre

Pénzcentrum2024. október 7. 21:01

A mikromobilitási eszközökre szóló kötelező biztosítás bevezetése óta a K&H-nál majdnem közel 6 és fél ezer ilyen járműre, köztük rollerekre kötöttek szerződést - olvasható a pénzintézet közleményében. A biztosítások átlagdíja pedig valamivel meghaladja a 6 200 forintot.

Idén július 16-án lépett életbe a mikromobilitási eszközök kötelező biztosítására vonatkozó előírás, a hitelintézet pedig elkészítette az első néhány hónap mérlegét.

Többezres rajt

Július közepétől augusztus végéig közel 6 és fél ezer mikromobilitási eszközre kötöttek biztosítást a K&H-nál, ezeknek a 70 százaléka szól az elektromos meghajtású mikromobilitási eszközökre. A szóban forgó kötelező biztosítások éves átlagos díja 6 224 forint a pénzintézetnél.

Mivel a mikromobilitási eszközöknek nincsen hatósági jelzése - leegyszerűsítve rendszáma —ezért minden ilyen járművet használónak rendelkeznie kell biztosítási szerződéssel. Így, ha például valaki kölcsönkér mástól egy olyan eszközt, amelyre vonatkozik a biztosítási kötelezettség, ám nem rendelkezik szerződéssel, akkor neki kell erről gondoskodnia.

Veszélyesek lehetnek

A mikromobilitási eszközök és az egyéb, manapság használt elektromos rollerek már egy segédmotorkerékpár sebességével vetekednek, így jelentős kárral járó balesetet is tudnak okozni. Ezért is fontos, hogy az ezen eszközeiket, köztük a villanyrollerüket használók fontolják meg a kiegészítő balesetbiztosítás megkötését, amely egy jelentősebb baleset során plusz fedezet nyújt.” - hívta fel a figyelmet Székely Pálma, a bank értékesítés és életbiztosítási üzletágának vezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szabály bevezetése óta is vannak félreértések, hogy pontosan mely járművekre kell vagy nem kell biztosítást kötni, illetve többször felmerült az elektromos rásegítésű kerékpárok kérdése is, ez utóbbiakra azonban nem vonatkozik a szabályozás.

Címkék:
K&H, kötelező, eszközök, elektromosság, elektromos,