Eltűnt a Hableány roncsa: soha többé nem láthatja senki a tragikus sorsú hajót

Pénzcentrum2024. július 13. 14:40

Eltűntek a tragikus sorsú Hableány turistahajó roncsai: az öt évvel ezelőtti katasztrófa óta Újpesten tárolták, ahol már a roncsvadászok is felfedezték maguknak. A tárolási költségek havi 300-400 ezer forintot tettek ki, amit a hajót birtokló cég végül nem tudott tovább vállalni. Ezért a Hableányt feldarabolták és beolvasztották, így már csak a hűlt helye maradt.

2019. május 29-én történt, hogy a Viking Sigyn szállodahajó a Margit hídnál keresztülgázolt a Hableány nevű turistahajón. A tragédiában a hajó kapitánya, egy matróz és 25 dél-koreai turista vesztette életét, egy áldozatot pedig a mai napig eltűntként tartanak nyilván. A Hableány roncsait a Duna magas vízállása miatt csak két hét elteltével tudták kiemelni.

A roncsot először Csepelre szállították, majd később Újpestre, ahol a hajógyár területén közel négy évig tárolták. A tárolási díj havi 300-400 ezer forint volt, amit a hajó tulajdonosának kellett fizetnie, aki polgári peres úton követelheti vissza a hajó értékét és a kapcsolódó költségeket - írja a Borsonline.

A lap szerint roncsvadászok fedezték fel a hajót, és több "relikviát" elloptak róla. Számos fotó és videó készült a partra emelt hajó belsejéről, az iszappal borított motortérről, a folyó mélyét megjárt poharakról, a hűtőtáskában tárolt Tokaji furmintokról és néhány mentőmellényről. Már a kiemeléskor is nyilvánvaló volt, hogy a hajó menthetetlen, az oldalán egy nagy hasadék tátongott, és csak az orrát tartották megemlékműként hasznosíthatónak.

Ez azonban már a múlté, mivel a roncsot birtokló cég megunta a magas tárolási díjak fizetését, ezért a Hableányt feldarabolták és beolvasztották – árulta el a lapnak egy, a céghez közeli forrás. Így a jövőben hiába keresi bárki, már csak a hűlt helyét találja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
biztosítás, katasztrófa, hajó, tárolás, hableány, hajóbaleset, hajóroncs, hajókatasztrófa, hableány hajó,