Verőcei tragédia: szabályt szeghetett a motorcsónak, a Heidelberg kapitánya nem is észlelhette a balesetet

Pénzcentrum2024. május 19. 21:07

A motorcsónak a szabályok szerint meg sem közelíthette volna a szállodahajót, utóbbi kapitányának pedig lehet fel sem tűnt, hogy letarolta a kisebb hajót, azt hihette, uszadékfának ütközött - mondta a Személyhajósok Szövetégének szóvivője a verőcei balesetről. Az elűntek utáni kutatást éjjelre felfüggesztették, holnap Dunaújvárosig kiterjesztik a keresést.

Elég nagy hajóforgalom volt Verőcénél a tegnap éjszakai baleset idején, este egy nagy csattanást hallottak - mondta egy szemtanú az RTL Híradónak.

Tóth Mihály, a Személyhajósok Szövetégének szóvivője arról beszélt, a motorcsónak sérüléseiből az látszik, hogy nagy sebességgel ment neki valaminek. Kifejtette: a szabályok szeint a kisebb hajóknak minden esetben kötelessége elsőbbséget adni a nagyobbaknak, mint például a szállodahajónak. Sőt, meg sem közelítheti azokaz, tartania kell 30 méter távolságot, és mindig elsőbbséget kell neki adnia.

A nagyobb hajókon vannak egymást érzékelő eszközök, a hobbihajókon nincs ilyen berendezés. Ugyanakkor a hajókat kötelező kivilágítani, de Tóth Mihály szerint a szállodahajó kapitánya lehet, hogy nem is érzékelte, mi történt. Ugyanis már csak a mérete és a tömege miatt a szállodahajó nem tudhat különbséget tenni aközött, hogy egy uszadékfának megy neki, vagy egy kisebb hajónak.

A Híradóban az is elhangoztt, hogy az eltűntek utáni kutatást éjjelre felfüggesztik. Hétfőn Dunaújvárosig kiterjesztik a keresést, még öt embert keresnek. A rendőrök Komáromban a szállodahajó mind a 110 utasát kihallgatták. Egy verőcei szállodatulajdonos szerint egyik vendége a baleset közelében tartózkodott: azt mondta az ütközés után a nagyobbik hajó felkapcsolta a lámpáit, majd továbbment. Egy másik közelben lakó elmondta, egy éles csattanást hallottak éjszaka, azt hitték, az úton történt baleset.

A riportban elhangzott, a fiatalok egy Dunakeszin bérelt hajón indultak a Dunakanyarba egy fesztiválra bulizni, a túlélő egy olasz férfi. A rendezvényről hazafelé tartottak, amikor a baleset történt. A hajón utazó egyik eltűnt férfi ismerősei azt mondták, 40 éves barátjuk jó úszó, de aggódnak, mert a telefonja nem elérhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Cikkeink a témában:

Címlapkép: Lakatos Péter, MTI/MTVA

Címkék:
biztosítás, baleset, rendőrség, duna, hajó, szabályok, hajóbaleset, hajókatasztrófa,