Mikor kell újrakötnöm a lakásbiztosítást? Töltsd ki gyorstesztünket

Pénzcentrum2012. november 12. 16:25

Lakásbiztosításunk időről-időre felülvizsgálatra szorul, azonban sokan nem tudják mikor szükséges megtenni. A Groupama Garancia Biztosító szakértői által összeállított kérdéssor segít, hogy megtudjuk mikor időszerű lakásbiztosítási szerződésünk felülvizsgálata.

Ha az alábbi kérdések egyikére "igen" a válasz, érdemes a meglévő szerződést szakértővel felülvizsgáltatni:

  • Történt-e lakásában, házában energiatakarékosságot célzó beruházás (hőszigetelés, nyílászárók cseréje stb.), illetve egyéb nagyobb felújítás, korszerűsítés vagy bővítés? A korszerűsítéssel és egyéb munkálatokkal ugyanis megnövekszik ingatlanunk értéke, így ebben az esetben újra fel kell becsülni a lakás értékét, hogy elkerüljük az alulbiztosítottságot.
  • A biztosítási szerződés megkötése óta történt-e bútorcsere, vagy szórakoztatóelektronikai, illetve számítástechnikai berendezések vásárlása, cseréje? Ha új értékek kerülnek lakásunkban, fontos, hogy a biztosítási összeget a vagyonértékhez igazítsuk.
  • Mit gondol, ha a lakásában/házában felhalmozott ingóságokat most kellene újonnan megvásárolnia, azok többe kerülnének, mint a biztosítási szerződésében szereplő összeg? Fontos, hogy biztosításunk ne csak az ingatlanon bekövetkezett károkra nyújtson fedezetet, hanem az esetlegesen meghibásodott/eltulajdonított ingóságok értékeire is, hiszen ezek beszerzése jelentős kiadásokkal járhat.
  • Van-e olyan hobbija, sporteszköze, amely a biztosítási szerződés megkötésekor nem volt? A megfelelően kiválasztott lakásbiztosítás széles körű fedezetet nyújt ingóságainkra, így például a hobbinkhoz szükséges kellékeinket és egyéb ingóságainkat is biztonságban tudhatjuk.
  • Változott-e életvitele, utazási szokása, esetleg elindított egy vállalkozást? Több időt tölt el otthonán kívül, mint eddig? Ha többet utazunk külföldre, az utazásra magunkkal vitt vagyontárgyainkat is biztosíthatjuk (a fedezet kiterjeszthető Európára, de akár a Föld összes országára is), sőt, a másnak okozott felelősségi károk fedezetei is kiterjeszthetők ezekre a területekre is. A lakásbiztosításon belül biztosíthatjuk az otthonunkban folytatott vállalkozói tevékenység keretein belül saját tulajdonú, de még feldolgozásra átvett vagyontárgyainkat is. Ha több időt töltünk otthonunktól távol, mint korábban, fontos lehet a balesetbiztosítás és életbiztosítás fedezetének emelése is.

 

Címkék: