Jönnek a gyorsabb vonatok, maradnak az elavult átjárók

Magyar Hírlap2011. szeptember 12. 10:02

Jelenleg is folyik egyes vasúti pályaszakaszok átépítése: a vonatok előbb-utóbb 160 km/órás sebességgel közlekednek majd, például Nagytétény-Velence, Agárd-Székesfehérvár állomások között. A vasúti átjárók biztosítása ugyanakkor egy 1984-ben hozott rendeleten alapul - írja a Magyar Hírlap.

Az 1984-ben hozott minisztériumi rendelet szerint az emelt sebességű pályaszakaszokon is csak félsorompóval kiegészített fénysorompós biztosítást kell kiépíteni, azaz az úttest másik felén, a bal oldali forgalmi sávban kialakított félsorompót a jogszabály nem írja elő.

A 120 kilométeres sebességet meghaladó pályaszakaszokon terelőszigettel kell különválasztani a forgalmi sávokat az útátjáró előtt. Így bár nem kötelező, de a lehetőség meg van arra, hogy a bal oldalon is kiépüljön a félsorompó, ami nagyobb védettséget biztosítana az autósoknak, s a vonatoknak is. Ez a megoldás ugyanis fizikailag akadályozza a pályára hajtást, kivéve ha az autós vagy egy kamion szándékosan át nem töri a csapórudat.

A gyakorlat azt mutatja, ez utóbbi egyáltalán nem, vagy csak nagyon extrém esetben fordul elő a MÁV vonalain. Az azonban gyakori, hogy a figyelmetlen vagy sietős autós, kerékpáros megkerüli a félsorompót, és a sínekre hajt. A 160 kilométeres sebesség viszont már olyan nagy, hogy az útátjárótól 150-200 méterre levő gyorsvonat pillanatok alatt odaér, amíg egy kétvágányú vasúti átjáróban egy lassan haladó gépjármű vagy egy kerékpáros áthalad.

Címkék: