Brutális megszorítást tervez a Volkswagen: legalább 3 gyár húzhatja le a rolót, fellázadtak a dolgozók

Pénzcentrum2024. október 28. 13:43

A Volkswagen-csoportnál kiéleződött a vezetőség és a munkavállalók közötti konfliktus. A vállalat drasztikus költségcsökkentést tervez, ami akár gyárbezárásokkal és tömeges elbocsátásokkal is járhat. Az üzemi tanács elnöke nyilvánosan bírálta a menedzsmentet, és ellenállást helyezett kilátásba - írta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Volkswagen-csoport üzemi tanácsának elnöke, Daniela Cavallo hétfőn súlyos vádakkal illette a vállalat vezetőségét a farkasvárosi központban tartott dolgozói gyűlésen. Cavallo szerint a menedzsment "ki akarja árusítani" a németországi telephelyeket és "ki akarja véreztetni" az üzemeket.

Az üzemi tanács elnöke nyilvánosságra hozta azokat a fenyegetéseket, amelyekkel állítása szerint a vezetőség a kollektív szerződésről szóló tárgyalásokon előállt. Eszerint az igazgatótanács több tízezer munkavállaló elbocsátását, legalább három németországi VW-gyár bezárását és jelentős megszorításokat tervez.

"Az igazgatóság masszívan játszik azzal a kockázattal, hogy itt hamarosan minden eldurvul" - figyelmeztetett Cavallo. A szakszervezet és a vállalat képviselői szerdán újabb tárgyalási fordulót tartanak Wolfsburgban a kollektív szerződésről. Az eddigi megállapodás november végén lejár, december 1-től figyelmeztető sztrájkok is lehetségesek.

Cavallo élesen bírálta, hogy az Oliver Blume vezérigazgató által vezetett igazgatótanács szeptember elején bejelentette a drasztikus költségcsökkentési terveket, de azóta alig történt előrelépés. Az üzemi tanács szerint a menedzsment tervei messze túlmutatnak az eddig ismert mértékeken. A tervek között szerepel több üzem bezárása, a fennmaradó telephelyek zsugorítása, valamint a bérek és juttatások 10 százalékos csökkentése. Az üzemi tanács ezzel szemben 7 százalékos béremelést követel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Volkswagen közleményben reagált, amelyben hangsúlyozta: a vállalat "történelmének fontos pontján" áll, és az üzemi tanáccsal közösen kell megtalálni a fenntartható megoldásokat.

A német szövetségi kormány szóvivője kijelentette, hogy a munkahelyek megőrzéséről és biztosításáról van szó. Olaf Scholz kancellár álláspontja szerint "a múltból származó esetleges rossz vezetői döntések nem tarthatják a munkavállalókat létbizonytalanságban".

Címkék:
autó, sztrájk, vezetőség, vállalat, volkswagen, autóipar, német, tanács,